ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το μέλλον του QE

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το μέλλον του QE
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Αναγκαία εξακολουθεί να θεωρείται η χαλαρή νομισματική πολιτική, σύμφωνα με το μήνυμα που στέλνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ότι η κεντρική τράπεζα έχει κάνει πρόοδο στη διαμόρφωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, αλλά η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι ακόμη αναγκαία.

Σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της γαλλικής Βουλής, με την ιδιότητα του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, ο Βιλερουά ντε Γκαλό επισήμανε ότι η ΕΚΤ απέτρεψε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, αν και ο πληθωρισμός είναι ακόμη μακριά από τον στόχο της.

«Εχει γίνει σημαντική πρόοδος, ωστόσο δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον στόχο και επομένως εξακολου- θεί να είναι αναγκαία η νομισματική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Προσαρμόζουμε την έντασή της ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας και την πρόοδο προς τον στόχο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μια ανάγνωση των δηλώσεων των αξιωματούχων της ΕΚΤ είναι ότι η Φρανκφούρτη δεν έχει αυτή τη στιγμή διάθεση να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές ως προς την πολιτική της, παρά τις πιέσεις που δέχεται από πολλές πλευρές.

Από εκεί και πέρα, η προκαταρκτική εργασία του προσωπικού της ΕΚΤ αναφέρεται στη δημιουργία ενός μονοπατιού για το λεγόμενο tapering, δηλαδή τον σταδιακό περιορισμό των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ συμφωνούν πως πρέπει να κινηθούν προσεκτικά, καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι οι αγορές θα αντιδράσουν νευρικά σε οποιοδήποτε μήνυμα ότι περιορίζεται απότομα η ποσοτική χαλάρωση.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, υπονομεύοντας την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ