ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Θέμα της Ελλάδος η έξοδος στις αγορές – Προέχει η επανάκτηση της εμπιστοσύνης

Ντράγκι: Θέμα της Ελλάδος η έξοδος στις αγορές – Προέχει η επανάκτηση της εμπιστοσύνης
EPA

Τη θέση πως η Ελλάδα πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διασφαλίσει τη διατηρήσιμη επιστροφή τις στις αγορές μέσα από μια συνολική στρατηγική εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι ερωτήθηκε για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές και αν και απάντησε πως αυτό είναι κάτι που είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο προσέθεσε πως η εφαρμογή του προγράμματος και των αξιολογήσεων είναι σημαντικός παράγοντας για την επιστροφή στις αγορές.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βγει στις αγορές. Αυτό είναι κάτι που εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει. Η εφαρμογή του προγράμματος και η αξιοπιστία εν γένει είναι σημαντικά στοιχεία για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Γνωρίζουμε πως η εθνική κεντρική τράπεζα έχει διατυπώσει κάποιες επιφυλάξεις αν και έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Όπως το βλέπουμε, η εκδοτική δραστηριότητα πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγικής συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος και της επιστροφής στις αγορές με διατηρήσιμο τρόπο. Είναι πρόωρο να μιλάμε για άλλα πράγματα», ανέφερε σχετικά.

Για τα θέματα νομισματικής πολιτικής ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE) εφόσον οι συνθήκες στην οικονομία της ευρωζώνης επιδεινωθούν.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι μια διευκολυντική νομισματική πολιτική παραμένει αναγκαία για να ενισχυθούν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις. Όπως επισήμανε ο κ. Ντράγκι, η ισχυρότερη ανάπτυξη δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε πιο ισχυρές πληθωριστικές δυνάμεις, με τον υποκείμενο πληθωρισμό να παραμένει υποτονικό.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά στα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Οι καθαρές αγορές πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) κατά τη λήξη τους.

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ