ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νομοσχέδιο με νέες «ουρές» προαπαιτούμενων - Τι προβλέπουν

Νομοσχέδιο με νέες «ουρές» προαπαιτούμενων - Τι προβλέπουν
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την επιστροφή των 3,2 εκατ. ευρώ από τα ακυρωθέντα παράβολα που είχαν καταβάλει οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων πριν δοθεί η προθεσμία για την ασφάλιση τους, την ανάληψη των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, αλλά και την επέκταση της εθελούσιας εισφοράς των εφοπλιστικών επιχειρήσεων και για το 2018, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Πολλά από τα θέματα που ρυθμίζουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ουρές των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Η ρύθμιση για τον Ανδρέα Γεωργίου περιλαμβάνεται στο άρθρο 45 με τίτλο «Νομική υποστήριξη προσωπικού και Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής». Στο νομοσχέδιο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τον πρόεδρο ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος έπαυσε να ασκεί τα καθήκοντα του, λόγω λήξης της θητείας του, παραίτησης, αδυναμίας εκτέλεσης των καθηκόντων ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, καθώς και για το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ, το οποίο αποχώρησε, για οποιονδήποτε λόγο. Ειδικότερα, αναφορικά με δαπάνες οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τα εν λόγω πρόσωπα, πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, η ως άνω Επιτροπή εγκρίνει, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου, την καταβολή των ανωτέρω δαπανών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου. Οι ανωτέρω δαπάνες καλύπτονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παρ. 1 και 2 του παρόντος. 4. Η καταβολή των ανωτέρω δαπανών γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ιδίως αυτές του άρθρου 66 του ν. 4270/2014, εντός 2 μηνών από την υποβολή της αίτησης στην Επιτροπή».

Σε σχέση με τα παράβολα για τα ανασφάλιστα οχήματα το νομοσχέδιο προβλέπει πως τα νέα παράβολα τα έχουν ως εξής: 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά, 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 250 κυβικών, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κυβικών. Τα νέα παράβολα καταργούν το προηγούμενο ενιαίο παράβολο των 250 ευρώ που ίσχυε για όλα τα ανασφάλιστα οχήματα. Σημειώνεται ότι με τα νέα παράβολα θα γίνει η νέα διασταύρωση για τα ανασφάλιστα ΙΧ η οποία έπρεπε να γίνει στις 14 Ιουλίου αλλά έχει πάρει σιωπηρή παράταση μέχρι νεοτέρας.

Αν και με το εν λόγω νομοσχέδιο εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 για την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στο τομέα της φορολογίας σε αυτό έχουν παρεισφρήσει πολλές μη συναφείς διατάξεις.

Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση των θέσεων προσωπικού και την οργανωτική αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα κοστίσει 272,5 χιλ. ευρώ. Ακόμη, προβλέπει την κάλυψη των δαπανών των ειδικών εκκαθαρίσεων των δημοσιών επιχειρήσεων σε περίπτωση μη επάρκειας των ταμειακών διαθεσίμων τους, αλλά και ότι τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε ξεχωριστούς χώρους, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργείς δεν θα επιβάλουν τέλος επιτηδεύματος.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως ο ακατάσχετος λογαριασμός έως και τα 1.250 ευρώ επεκτείνεται και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και τις προπληρωμένες κάρτες. Ρυθμίζεται, επίσης, το θέμα της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παραμένει η 31η Ιουλίου, παρά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Σύμφωνα με διατάξεις του νομοσχεδίου προστίθενται κατηγορίες αγαθών στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, 13% από 24% που βρίσκονται σήμερα, τα οποία θα έπρεπε να μεταταχθούν από αύριο, Παρασκευή 21 Ιουλίου, μεταξύ των οποίων και τα αγροτικά εφόδια, και αναλώσιμα και μηχανήματα που χρησιμοποιούν άτομα με αναπηρία, τα οποία εκ παραδρομής δεν είχαν περιληφθεί στον τελευταίο νόμο του υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος, προβλέπονται διατάξεις για την ανακούφιση και φορολογική ελάφρυνση των πληγέντων στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου, της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ