ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Φθάνει η ώρα που θα κλείσουμε το κεφάλαιο της λιτότητας στην Ελλάδα

Μοσκοβισί: Φθάνει η ώρα που θα κλείσουμε το κεφάλαιο της λιτότητας στην Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο του επόμενου έτους, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέπτεται την Τρίτη την Αθήνα.

Πιστεύω πως φτάνει η ώρα που θα κλείσουμε το κεφάλαιο της λιτότητας για την Ελλάδα, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ωστόσο σημείωσε πως «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει στην Ελλάδα», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο δρόμος που απομένει κατά το τελευταίο έτος του προγράμματος, δεν θα καλυφθεί μόνος του».

«Η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Αθήνα και πρόσθεσε: «Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο από το 2010 και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί και πάλι να κοιτάζει το μέλλον με ελπίδα και αυτοπεποίθηση».

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ο ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για την υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, την συναντίληψη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, ώστε όλα τα βήματα να γίνουν σε ένα κλίμα συνεννόησης, αλλά και την τήρηση των δεσμεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους μετά το Μνημόνιο.

«Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να δουν συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τις μεταρρυθμίσεις σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τις αλλαγές που έχουν ήδη νομοθετηθεί. «Αυτό είναι να κρίσιμο ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ψήφιση και την εφαρμογή ενός μέτρου.

Κληθείς να σχολιάσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, έκανε λόγο για μια θετική εξέλιξη, εκτιμώντας παράλληλα πως μπορεί να επιτευχθεί ένα «λογικό επιτόκιο».

Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επεσήμανε την ανάγκη παραμονής του στο πρόγραμμα βοήθειας, κάνοντας λόγο για έναν «σημαντικό εταίρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ