ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή γαλλική επενδυτική παρουσία στην ελληνική αγορά

Ισχυρή γαλλική επενδυτική παρουσία στην ελληνική αγορά
REUTERS/ SIPHIWE SIBEKO

Η Γαλλία συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Αν και κατά την πενταετία 2011-2015 και ιδιαίτερα το 2014 σημειώνεται μείωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των Γάλλων που θα μπορούσε να αποδοθεί στη ύφεση, εντούτοις, αρκετές γαλλικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προωθούν επιχειρηματικά σχέδια σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Γαλλία, οι συνολικές κεφαλαιακές ροές προς την ελληνική οικονομία κυμαίνονται τα τελευταία έτη μεταξύ 1,5 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ, με μια μικρή εξαίρεση προς τα πάνω το 2012, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν επενδύσεις, κατά βάση βραχυχρόνιου χαρακτήρα που κατευθύνονται στην αγορά προϊόντων του χρηματοοικονομικού τομέα (μετοχές, ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, παρά τη σημαντική πτώση των γαλλικών επενδύσεων προς τη χώρα μας, η Γαλλία βρισκόταν το έτος 2015 στην τέταρτη θέση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως και το 2014, με περίπου 1,9 δισ. ευρώ επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μετά τη Γερμανία (4,9 δισ. ευρώ), το Λουξεμβούργο (4,5 δισ. ευρώ) και την Ολλανδία (4,4 δισ. ευρώ).

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων, μικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές. Υπολογίζεται ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις περίπου 30.000 υπαλλήλων. Οι γαλλικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη επιδεικνύοντας μεγάλη διαφοροποίηση στις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατά το 2016 ανήλθαν σε 1.331 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,1%, σε σύγκριση με το 2015, οπότε αυτές ανέρχονταν σε 1.360 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα γαλλικά στοιχεία.

Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αφορούν: την ενέργεια, τον τουρισμό, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα - αυτοκινητόδρομοι), υπηρεσίες κοινής ωφέλειας - ύδρευση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της υγείας.

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζουν συνεχή μείωση από το 2001, οπότε και ανέρχονταν σε 81,2 εκατ. ευρώ. Παρατηρήθηκε δηλαδή μία διαρκής μείωση των επενδυτικών ροών, η οποία σε ποσοστιαία βάση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σημαντική: το 2003 (64,1 εκατ. ευρώ), το 2006 (49,4 εκατ. ευρώ), το 2010 (34,5 εκατ. ευρώ), ενώ παρατηρήθηκε μία μικρή αύξηση από το 2012 (17,1 εκατ. ευρώ) ως και το 2014 (23 εκατ. ευρώ). To 2015 οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στη Γαλλία ανήλθαν σε 19,8 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στη Γαλλία κατευθύνονται αμιγώς στην πραγματική οικονομία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ