ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ διευκολύνει την πολιτική της Fed

Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ διευκολύνει την πολιτική της Fed
Reuters

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες ακόμη πιο περιοριστική νομισματική πολιτική προχωρώντας σε μείωση του αριθμού των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της από την προηγούμενη εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι νέες αυτές εκτιμήσεις των αγορών προκύπτουν κυρίως από τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Τον Ιούλιο στη χώρα προσελήφθησαν περισσότεροι εργαζόμενοι από το αναμενόμενο, ενώ αυξήσεις καταγράφηκαν και στις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα τα μισθολόγια των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 209.000. Για τέταρτο συνεχή μήνα οι μισθοί κατέγραψαν νέα αύξηση, η οποία σε ετήσια βάση διαμορφώνεται σε 2,5%.

Πλέον αναλυτές εκτιμούν ότι στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της Fed, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα, η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να ανακοινώσει μείωση του ισολογισμού της Fed.

Το χαρτοφυλάκιο της Fed σε ομόλογα και άλλα σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 4,2 τρισ. δολάρια. Η κεντρική τράπεζα είχε αγοράσει τα ομόλογα αυτά κατά το διάστημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2009, όταν τα επιτόκια βρίσκονταν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ