ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κυβερνητικοί» κομάντο για να μαζέψουν τα έξοδα των υπουργείων

«Κυβερνητικοί» κομάντο για να μαζέψουν τα έξοδα των υπουργείων
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης EUROKINISSI

Μπορεί να είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, ωστόσο η ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πολλά στελέχη οικονομικών διευθύνσεων υπουργείων είναι στα γραφεία τους και ασχολούνται με την επισκόπηση δαπανών (spending review) των υπουργείων και των εποπτευομένων από αυτά φορέων.

Το εγχείρημα της «χαρτογράφησης» της σπατάλης των υπουργείων τελεί υπό την εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος συντονίζει τις ειδικές ομάδες εργασίας που θα προχωρήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην ολοκλήρωση του εν λόγω έργου. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός είναι ο εμπνευστής της όλης προσπάθειας. Ήδη από τις αρχές του 2016 έχει μεθοδεύσει τη λήψη τεχνικής βοήθειας από τη Βρετανία, την πιλοτική εφαρμογή της επισκόπησης δαπανών σε τρία υπουργεία και την εφαρμογή του review στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί πως στόχος του spending review δεν είναι η περικοπή αποτελεσματικών και κοινωνικά ωφέλιμων δαπανών, αλλά η αντιμετώπιση της σπατάλης, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να κατευθυνθούν σε σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.

Προ εβδομάδος το ζήτημα τέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο όπου κατά πληροφορίες ο κ. Χουλιαράκης ζήτησε από τους υπουργούς να επισπεύδουν, ώστε να μη χρειαστεί να κάνει το Γενικό Λογιστήριο «μονομερώς» προσαρμογές έως 10% στις πρωτογενείς δαπάνες υπουργείων και φορέων.

Να σημειωθεί πως το spending review υποστηρίζεται πλήρως από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και ζήτησε την πλήρη συνεργασία των υπουργείων.

Οι δύο προαναφερόμενες ομάδες που τρέχουν το εγχείρημα αποτελούνται συνολικά από 40 στελέχη υπουργείων, τα 14 εκ των οποίων απαρτίζουν την ομάδα διοίκησης έργου και τα 26 την ομάδα εργασίας για την υποβοήθηση της ομάδας διοίκησης έργου. Η ομάδα διοίκησης έργου, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί η Ιουλία Αρμάγου, προϊσταμένη του ΓΛΚ εποπτεύεται συνολικά από την διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Χουλιαράκη, Θεώνη Κουφονικολάκου και έχει ως στόχο :

  • Το συντονισμό των υπηρεσιών των εμπλεκομένων υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων για την επισκόπηση των δαπανών τους, με παροχή σχετικών κατευθύνσεων.
  • Τη συγκέντρωση και αποτίμηση των προτεινόμενων πολιτικών εξοικονόμησης πόρων ή αύξησης της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών με στόχο τη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου, ώστε να ενισχυθούν οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τρόπο διατηρήσιμο και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.
  • Τη δημιουργία δεικτών παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δαπανών των υπουργείων.
  • Τη σύνταξη και υποβολή έκθεσης στον υπουργό και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, στην οποία θα εκτίθενται αναλυτικά οι εναλλακτικοί τρόποι επίτευξης των ποσοτικών στόχων της επισκόπησης δαπανών για το κάθε υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του.

Όπως προαναφέρθηκε, η εν λόγω εργασία αποτελεί για την κυβέρνηση ένα «μαξιλάρι» ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δράσεις που έχει ήδη αποφασίσει. Αν και δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος δημοσιονομικός στόχος αυτή τη στιγμή, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια περιστολής δαπανών έως και κατά 400 εκατ. ευρώ χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δημόσιο. Επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι τα οφέλη από την επισκόπηση δαπανών να αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ