ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζικές αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Μαζικές αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ
ΕΡΑ

Ανακούφιση έχουν φέρει στην Ιταλία οι αγορές κρατικών ομολόγων της χώρας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας.

Τα επιτόκια των δεκαετών κρατικών ομολόγων της γειτονικής χώρας έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων. Η υποχώρηση σημειώθηκε μετά τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία η ΕΚΤ τον Ιούλιο αγόρασε περισσότερα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας από όσα αναμενόταν.

Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιταλίας αγόρασαν συνολικά τον προηγούμενο μήνα κρατικό χρέος της γειτονικής χώρας 9,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ από όσο θα περίμενε κανείς από το μηνιαίο σχέδιο αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, που ήταν 60 δισ. ευρώ.

Οταν υιοθετήθηκε επίσημα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι οι αγορές θα γίνονται με ευελιξία. Εκτοτε η Τράπεζα αγόραζε περισσότερα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και λιγότερα ομόλογα χωρών όπως η Πορτογαλία.Αυξημένες ήταν επίσης τον προηγούμενο μήνα οι αγορές ομολόγων της Γαλλίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και της Κύπρου δεν περιλαμβάνονται στη λίστα αγορών της ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ