ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 1,95% μειώθηκε το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων

Στο 1,95% μειώθηκε το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων
Getty images/ideal images/Hannelore Foerster / Stringer

Οι πρώτες θετικές επιπτώσεις από την πρόσφατη έκδοση του πενταετούς ομολόγου άρχισαν να γίνονται ορατές. Στη σημερινή έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου συρρικνώθηκε σημαντικά γεγονός που σχετίζεται με την εξομάλυνση της καμπύλης επιτοκίων μετά την έκδοση του πενταετούς χρεογράφου.

Στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αντλήθηκαν 1,137 δισ. ευρώ, έναντι 812,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη έκδοση που διενεργήθηκε στις 12 Ιουλίου.

Το δημόσιο ζητούσε να δανειστεί 875 εκατ. ευρώ (έναντι 625 εκατ. προ μηνός) και οι προσφορές από τις τράπεζες έφτασαν στα 1,9 δισ. (έναντι 1,15 τον Ιούλιο). Η υπερκάλυψη έφτασε έτσι στις 2,17 φορές, έναντι 1,85 τον Ιούλιο.

Η απόδοση των εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 1,95%, έναντι 2,33% πριν ένα μήνα και έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 262,5 εκατ. ευρώ.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017, στις 12μ.μ. Έτσι το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει συνολικά 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,95%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ