ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Σεπτέμβριο η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών της ΕΕ

Το Σεπτέμβριο η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών της ΕΕ
Reuters

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Πορτογαλία, καθώς δεν κοινοποίησαν τη μεταφορά στο εγχώριο δίκαιο τους, των νέων μέτρων για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών αποφάσεων μεταξύ των φορολογικών αρχών της ΕΕ. Τα κράτη μέλη έπρεπε να μεταφέρουν τα μέτρα αυτά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στη μείωση της διασυνοριακής φοροαποφυγής, του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού και η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των φορολογικών αρχών της ΕΕ προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο.

Η Επιτροπή όρισε στις τρεις χώρες προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν. Ελλείψει ικανοποιητικής απάντησης, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή χαιρέτισε επίσης τη μεταφορά των ίδιων μέτρων από την Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Πολωνία και αποφάσισε σήμερα να κλείσει τις αντίστοιχες υποθέσεις παραβάσεων. Σε δεύτερο στάδιο, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν η νομοθεσία όλων των κρατών μελών συμμορφώνεται με όλες τις απαιτήσεις των νέων κανόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ