ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν να βρούν γιατί οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν τους φόρους

Ψάχνουν να βρούν γιατί οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν τους φόρους
EUROKINISSI

Τρεις στους δέκα συνολικά φορολογούμενους δεν μπόρεσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος προς την εφορία και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διερευνά τους σχετικούς λόγους.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ επιχειρεί να καταγράψει τους σημαντικότερους κινδύνους φορολογικής συμμόρφωσης σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την είσπραξη εσόδων και κυρίως να φρενάρει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία ήδη ξεπερνούν τα 95 δισ. ευρώ.

Στη βάση αυτή ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έχει συγκροτήσει 14μελή ομάδα εργασίας η οποία ανέλαβε την κατάρτιση προγράμματος συμμόρφωσης, το οποίο θα περιγράφει τους σημαντικότερους κινδύνους που σχετίζονται με την υποβολή δηλώσεων, την ορθή δήλωση της φορολογητέας ύλης και την εμπρόθεσμη είσπραξη των οφειλόμενων ή καταλογιζόμενων ποσών.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι η μεγιστοποίηση των επιπέδων συμμόρφωσης για κατηγορίες φορολογουμένων και η ορθολογικότερη κατανομή των πόρων της ΑΑΔΕ για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς της.

Η ανάλυση θα περιλαμβάνει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις και η κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων θα γίνει με βάση το εισόδημα και τον αποδιδόμενο φόρο, το δηλούμενο και αποδιδόμενο ΦΠΑ, την περιουσία τους και τον αποδιδόμενο ΕΝΦΙΑ.

Για τον προσδιορισμό των κινδύνων θα αναλυθούν στοιχεία από τις αρμόδιες φορολογικές διευθύνσεις σχετικά με τη συμμόρφωση, τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα αποτελέσματα της αναγκαστικής είσπραξης και οτιδήποτε σχετικό απαιτηθεί κατά την εκτέλεση του έργου της ομάδας.

Η ανάλυση αυτή θα συμβάλει στον προσδιορισμό και στην ανάλυση συμπεριφορών που οδηγούν σε μη συμμόρφωση. Στη βάση αυτή η ομάδα θα καταγράψει και θα προτείνει τρόπους και ενέργειες αντιμετώπισης κάθε περίπτωσης κινδύνου μη συμμόρφωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ