ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινος» Σεπτέμβριος για την ΕΑΒ

«Κόκκινος» Σεπτέμβριος για την ΕΑΒ
ΕΑΒ

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (EAB) έως 850 εκατ. ευρώ καλείται να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 5 Σεπτεμβρίου, την ίδια στιγμή που παραμένει ανοικτό το θέμα της μεταφοράς της ΕΑΒ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, τη θυγατρική του Υπερ-ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΑΒ, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών ως μέτοχος της εταιρείας, θα κληθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 (σε περίπτωση μη υπάρξεως απαρτίας η Α’ Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση θα γίνει την 18η Σεπτεμβρίου) να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έως 850 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών εντός πενταετίας, προκειμένου να καλυφθούν ταμειακές ανάγκες της εταιρείας και χρηματοδοτηθούν με κεφάλαιο κίνησης προγραμματισμένες συμβάσεις για την αντίστοιχη πενταετία.

Η συγκεκριμένη αύξηση είναι νευραλγική για την ΕΑΒ, η οποία ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την Πολεμική Αεροπορία και το υποκατασκευαστικό έργο που της έχουν αναθέσει οι αμερικανοί της Lockheed Martin με την αναβάθμιση δομικών τμημάτων και εκσυγχρονισμού ηλεκτρονικών συστημάτων αεροσκαφών, όπως των P-3B (PDM & MLU), των C-130H (PDM, SMP, AUP), των F-16 (CCIP-Structural & Avionics Upgrade), αλλά και την κατασκευή και συναρμολόγηση απαρτίων των C-130J και LM-100, καθώς και των ελικοπτέρων UH-60M.

Δεν είναι τυχαίο πως προ μηνός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα και ειδικότερα τα εργοστάσια αεροσκαφών και αεροκατασκευών, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ, ο οποίος διατύπωσε θετικά σχόλια για το έργο και τις δυνατότητες της ΕΑΒ και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές για διεύρυνση της συνεργασίας με εταιρείες των ΗΠΑ σε νέους τομείς, με αμοιβαία οφέλη για τις δύο πλευρές.

Στη βάση αυτή οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά το θέμα που ανέκυψε με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 επίσημη απόφαση για τη μεταβίβαση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών στη βάση έκθεσης εξωτερικού σύμβουλου που θα γνωμοδοτήσει για το εάν η μεταφορά της ΕΑΒ στην ΕΔΗΣ είναι εφικτή χωρίς να διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια.

Αν και οι καθυστερήσεις γύρω από τη συγκρότηση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών, αλλά και η απροθυμία των υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών να μεταφέρουν στις υπό κρατικοποίηση ΔΕΚΟ την ΕΑΒ έχουν παγώσει τις σχετικές αποφάσεις, υπό το βάρος των πιέσεων των θεσμών η κυβέρνηση θα κληθεί εντός του Σεπτεμβρίου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ