ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Η έλλειψη ομολόγων και το… δίλημμα του Ντράγκι

FT: Η έλλειψη ομολόγων και το… δίλημμα του Ντράγκι
EPA

Στην επιλογή του περιορισμού των αγορών ομολόγων το 2018, ενδέχεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ανεξάρτητα από την πορεία του πληθωρισμού σύμφωνα με τους Financial Times (FT).

Η ΕΚΤ, έχει ήδη μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων κατά 20 δισ. ευρώ στα 60 δισ. από τον Απρίλιο και οι αγορές εκτιμούν ότι θα ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω μείωση των μηνιαίων αγορών τους δυο επόμενους μήνες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι αγορές την ομιλία του «ισχυρού» άνδρα της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hall του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, την Πέμπτη, ώστε να... ερμηνεύσουν τις προθέσεις του.

Ωστόσο, ο Ντράγκι, αντιμετωπίζει το δικό του δίλημμα καθώς η ΕΚΤ έχει αρχίσει να ξεμένει από ομόλογα που μπορεί να αγοράσει.

Οι σημερινοί κανόνες επιτρέπουν στην ΕΚΤ να αγοράζει το 33% του δημοσίου χρέους κάθε χώρας που βρίσκεται σε κυκλοφορία, ενώ το πρόβλημα είναι πως η κυκλοφορία γερμανικών και πορτογαλικών ομολόγων αρχίζει να εξανεμίζεται.

Η ΕΚΤ εκτιμάται πως κατέχει γερμανικά ομόλογα αξίας 400 δισ. ευρώ με το συνολικό ακαθάριστο δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται στα 2,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγγίξει το πλαφόν του 33% από τον επόμενο Φεβρουάριο σύμφωνα με αναλυτές.
Αντίστοιχα, το ίδιο μπορεί να συμβεί με τα πορτογαλικά, τα ιρλανδικά και τα ολλανδικά ομόλογα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη εγκρίνει την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ