ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αιμορραγία» εργαζομένων στις βρετανικές εταιρείες τροφίμων και ποτών

«Αιμορραγία» εργαζομένων στις βρετανικές εταιρείες τροφίμων και ποτών
Reuters

Βρετανικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών βλέπουν να απειλούνται τα συμφέροντά τους από το Brexit, καθώς μεταξύ άλλων υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί εργαζόμενοί τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι ζουν και εργάζονται περίπου δύο εκατομμύρια υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από αυτούς 400.000 απασχολούνται στον κλάδο τροφίμων – αγροτική παραγωγή, εταιρείες κέτερινγκ, επεξεργασία τροφίμων και πωλήσεις τροφίμων και ποτών.

Από πέρσι το καλοκαίρι που οι Βρετανοί ψήφισαν κατά πλειοψηφία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άνω του 30% των εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών είδαν να παραιτούνται εργαζόμενοί τους που δεν είναι βρετανοί υπήκοοι. Η αβεβαιότητα για τη συνέχεια αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες αποχωρήσεις.

Στη βάση αυτή οι επιχειρήσεις του κλάδου απηύθυναν συντονισμένη έκκληση για να πείσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο λεγόμενο σκληρό Brexit το οποίο θα θέτει περιορισμούς στη μετανάστευση και την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών, εταιρείες επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, παμπ και εστιατόρια!

Οι Βρυξέλλες πάντως ζητούν από την κυβέρνηση της Βρετανίας να επιτρέψει σε ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη χώρα να διατηρήσουν εσαεί τα δικαιώματά τους στην εργασία και τη διαμονή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ