ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Αυτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς

Συντάξεις: Αυτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς
EUROKINISSI

Περίπου 120.000 δικαιούχοι οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 ή θα συνταξιοδοτηθούν έως τις 31/12/2018 θα χάσουν μέχρι το ποσοστό του 18% την προσωπική διαφορά που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Συνολικά, περίπου 1.100.000 παλιοί συνταξιούχοι υπολογίζεται πως θα θιγούν από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καθαρό ποσό των σημερινών συντάξεων (είχαν απονεμηθεί ή είχε υποβληθεί γι’ αυτές αίτηση μέχρι 12/5/2016) και στο ποσό που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους.

Σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου, η διαφορά αυτή θα περικόπτεται τόσο, ώστε το σύνολο της σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 18%. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς οι μειώσεις δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα. Από όλους όσοι μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών, περίπου 450.000 θα υποστούν και το μεγαλύτερο μαχαίρι στην προσωπική διαφορά, απορροφώντας όλη τη μείωση του 18%.

Εντός του 2018 στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων θα περιλαμβάνεται το ποσό της νέας σύνταξης που έχει επανυπολογιστεί και το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, δηλαδή η μείωση της νέας σύνταξης από αυτήν την οποία παίρνει σήμερα. Για όλο το 2018 θα λαμβάνουν το άθροισμα των δύο ποσών, δηλαδή τη νέα μικρότερη σύνταξη συν την προσωπική διαφορά που καταργείται το 2019. Την 1/1/2019 η μείωση θα περάσει στις συντάξεις. Οσοι έχουν προσωπική διαφορά που οδηγεί σε μείωση άνω του 18% θα έχουν περικοπή μέχρι το 18%. Οσοι έχουν προσωπική διαφορά που βγάζει μείωση 15% θα μείνουν στο 15%.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκτιμά ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το πάγωμα των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ