ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατρέπει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ το επίδομα ανεργίας στους απλήρωτους εργαζόμενους

Ανατρέπει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ το επίδομα ανεργίας στους απλήρωτους εργαζόμενους
EUROKINISSI

Σε εκτίναξη του αριθμού τόσο των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργων, όσο και των επιδοτούμενων από τον οργανισμό ανέργων θα οδηγήσει η νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και η οποία προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε όσους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους κάνουν μονομερή καταγγελία στον εργοδότη τους για τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει και προσκομίσουν εξώδικη δήλωση στον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι διαμορφώνονται σε 913.518, ενώ το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 93.453 άτομα, δηλαδή μόλις 1 στους 10 ανέργους λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Εξ αυτών οι άνδρες ανέρχονται σε 46.449 (ποσοστό 49,70%) και οι γυναίκες σε 47.004 (ποσοστό 50,30%).

Η επικείμενη διάταξη που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και η οποία προβλέπει τη λήψη του επιδόματος ανεργίας και από μισθωτούς που έχουν θεωρήσει την απλήρωτη τους εργασία ως μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του και καταγγελία της σχέσης εργασίας από τον εργοδότη και ως εκ τούτου έχουν λύσει μονομερώς τη σύμβαση εργασίας τους, αναμένεται να ανατρέψει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Οι αρχικοί υπολογισμοί ανέφεραν πως για το 2017 το ταμειακό ισοζύγιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) θα παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 177 εκατ. ευρώ, έναντι ταμειακού πλεονάσματος 317 εκατ. ευρώ το 2016. Η δε δαπάνη για τα επιδόματα ανεργίας είχε προϋπολογιστεί για το σύνολο του 2017 στο ύψος των 887 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό όμως λάμβανε ως παραδοχή ότι οι επιδοτούμενοι άνεργοι δεν θα ξεπερνούσαν τους 100.000 μηνιαίως, κάτι που ανατρέπεται από την επικείμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τους απλήρωτους εργαζομένους.

Εξάλλου, με το νομοσχέδιο που προετοιμάζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα δίνεται το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων, για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους, καθώς και σύντομη δικάσιμος. Για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα δικαστικά έξοδα, οι εργαζόμενοι αυτοί θα απαλλάσσονται από την καταβολή δικαστικού ενσήμου για ποσά έως 200.000 ευρώ. Για υψηλότερα ποσά μελετάται να καθιερωθεί μειωμένο ένσημο.

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων για μισθολογικές αξιώσεις και εργατικές διαφορές προκειμένου να απονέμεται άμεσα δικαιοσύνη σε περιπτώσεις μη έμπρακτης εφαρμογής εργασιακών δικαιωμάτων, σε συνθήκες υποαμειβόμενης εργασίας και καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ