ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γενναίο κούρεμα» προσαυξήσεων εξετάζεται για τον εξωδικαστικό

«Γενναίο κούρεμα» προσαυξήσεων εξετάζεται για τον εξωδικαστικό
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ευνοϊκές παρεμβάσεις για να βελτιωθεί περαιτέρω το πλαίσιο του μηχανισμού του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία.

Η συζήτηση αφορά στη ρύθμιση χρεών προς την εφορία έως 20.000 ευρώ και σε όσους οφειλέτες διαθέτουν χρέη προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, αλλά οι φορολογικές τους οφειλές αντιστοιχούν στο 85% των συνολικών τους χρεών.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τις περιπτώσεις αυτές εξετάζεται το καθολικό κούρεμα των προσαυξήσεων των φορολογικών οφειλών και η μείωση του κεφαλαίου, όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Να σημειωθεί πως οι ιδιώτες όφειλαν 95,2 δισ. ευρώ στην εφορία στο τέλος του 2016, ενώ σήμερα πάνω από τους μισούς Έλληνες χρωστούν στην εφορία και 1,6 εκατομμύριο έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης,.

Από τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών εξαιρούνται οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016, απαιτήσεις από ανακτήσεις κρατικών ενισχύσεων και οι υποχρεώσεις προς μικρούς πιστωτές της επιχείρησης. Έως σήμερα εκτός διαδικασίας τίθεται μια επιχείρηση στην οποία οι απαιτήσεις ενός πιστωτή (τράπεζες, εφορία, Ταμεία, δήμοι κ.λπ.) της υπερβαίνουν το 85% των συνολικών απαιτήσεων του οφειλέτη.

Να σημειωθεί πως τη διαδικασία υπαγωγής στον μηχανισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών μπορεί να την κινήσει ο οφειλέτης υποβάλλοντας σχετική αίτηση μέχρι το τέλος του 2018, αλλά μπορούν να την κινήσουν και οι πιστωτές κοινοποιώντας στον οφειλέτη πρόσκληση να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ