ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβάζει ταχύτητα η αμερικανική οικονομία

Ανεβάζει ταχύτητα η αμερικανική οικονομία
Reuters

Ανάπτυξη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη παρουσίασε η αμερικανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2017. Η αύξηση του ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έφτασε σε ετήσια βάση το 3% και είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δύο χρόνων, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών και την αύξηση των επενδύσεων.

Το πρώτο φετινό εξάμηνο η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας σε ετήσια βάση αναμένεται να διαμορφωθεί πλέον σε 2,1%. Τον προηγούμενο μήνα οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη το πρώτο φετινό εξάμηνο κατά 1,9%. Τα νέα θετικά στοιχεία δημιουργούν επίσης αισιοδοξία και για θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Οι δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ αποτελούν την κινητήρια δύναμη για ολόκληρη την οικονομία της χώρας, ενώ και οι επενδύσεις των εταιρειών σε εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά 8,8%. Μείωση 6,5%, πάντως, σημείωσαν οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικιών παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών.

Πάντως, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε στο CNBC ότι κατά την αίσθηση του η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ δεν αντιστοιχεί με τη δυναμική του 3% που καταγράφουν ατ επίσημα στοιχεία και πως προσομοιάζει με μια ανάπτυξη 2%.

Το όριο της ανάπτυξης του 3% είναι αυτό που ο Ντόναλντ Τράμπ και η διοίκησή του θέλουν να επιτύχουν για την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Σε κάθε περίπτωση, η ισχυρή οικονομική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη θετική πορεία της αγοράς εργασίας συνηγορούν στο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει, όπως αναμένεται, σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ