ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση: Με ορίζοντα δωδεκαμήνου ο προγραμματισμός κυβέρνησης - Κομισιόν

Αξιολόγηση: Με ορίζοντα δωδεκαμήνου ο προγραμματισμός κυβέρνησης - Κομισιόν
European Union

Την πρώτη «χαρτογράφηση» των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν από θεσμούς και κυβέρνηση στα πλαίσια της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα επιχειρήσουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνάντηση που θα έχουν με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί την Τρίτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το συγκεκριμένο ραντεβού είχε κλειστεί σε δείπνο εργασίας που είχε ο Γάλλος Επίτροπος στις 24 Ιουλίου με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη όταν και είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Αν και αυτό το γεγονός δείχνει πως τίποτα το επείγον δεν υπάρχει στη μετάβαση των υπουργών στη βελγική πρωτεύουσα, ωστόσο δεν συνεπάγεται πως και τα ζητήματα που πρέπει να προγραμματιστούν δεν είναι πολλά.

«Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με σκοπό τη συναντίληψη καθώς ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση και ο τελευταίος χρόνος του προγράμματος». Αυτό ανέφερε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο των συζητήσεων της προσεχούς Τρίτης στις Βρυξέλλες, δείχνοντας πως - ως προς το περιεχόμενο- ο ορίζοντας των συγκεκριμένων διαβουλεύσεων είναι δωδεκάμηνος και όχι βραχυπρόθεσμος.

Να τονισθεί πως της συνάντησης των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τον Πιέρ Μοσκοβισί θα έχει προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του EuroWorking Group όπου θα εξεταστεί μεταξύ άλλων η πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα την εβδομάδα 11-18 Σεπτεμβρίου για να επισκοπήσουν την πορεία του προγράμματος, ενώ οι επικεφαλής των αποστολών των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα έρθουν στη χώρα μας μετά τις 15 Οκτωβρίου και την Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ