ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα πρέπει δημοσίως να ζητήσει συγνώμη από τον Ανδρέα Γεωργίου»

«Η Ελλάδα πρέπει δημοσίως να ζητήσει συγνώμη από τον Ανδρέα Γεωργίου»
CNN Greece

Επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απηύθυνε η Ένωση Αμερικανών Στατιστικολόγων (ASA) για το ζήτημα των διώξεων σε βάρος του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου. Στην επιστολή ζητείται η άνευ προϋποθέσεων κάλυψη των δικαστικών εξόδων του κ. Γεωργίου, η απαλλαγή του από υφιστάμενες και παρελθούσες διώξεις και η δημόσια αναγνώρισή των υπηρεσιών του προς την Ελληνική Πολιτεία.

Η επιστολή, η οποία εμπεριέχει πολλές αιχμές, κοινοποιήθηκε ακόμη προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνιο Ταγιάνι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον επικεφαλής του η ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, την Επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης Βέρα Γιουρόβα, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, την Επίτροπο για την Απασχόληση Μαριάννα Τίσεν, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρίστι Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συμβουλίου Μάρτι Χετεμάκι, τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μαξ Τίλερσον, τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μανούσιν, τον αρμόδιο για ελληνικά ζητήματα στο Αμερικανικό Κογκρέσο Γκάς Μπιλιράκη και την αρμόδια για το ίδιο θέμα Κάρολαϊν Μαλόνει.

Στην επιστολή αρχικά τονίζεται πως η ASA ήδη από το Μάρτιο είχε απευθυνθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό αναφορικά με τις βαθιές της ανησυχίες επί της νομικής διαδικασίας που είχε κινηθεί σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου και άλλων αξιωματούχων της ΕΛΣΤΑΤ και πως είχε αναφέρει πως πρέπει να ληφθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί να τεθεί σε κίνδυνο η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών τα οποία παρήχθησαν από τον κ. Γεωργίου και τους συναδέλφους και πως όλες οι κατηγορίες έπρεπε να αποσυρθούν.

Ωστόσο, η Ένωση Αμερικανών Στατιστικολόγων αναφέρει πως μετά από εκείνη την επιστολή οι ανησυχητικές διώξεις έχουν συνεχιστεί και πως την 1 Αυγούστου ο κ. Γεωργίου καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος και του επιβλήθηκε διετής ποινή φυλάκισης, η οποία κατά την ASA «αν και ανεστάλη θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια». Στο σημείο αυτό τονίζεται πως ο κ. Γεωργίου είχε κατηγορηθεί για τις ίδιες κατηγορίες στις 5 Δεκεμβρίου 2016. Επιπρόσθετα τον Ιούλιο το ανώτατο συμβούλιο δικαστών πρότεινε να ανοίξει υπόθεση με την οποία ο κ. Γεωργίου κατηγορείτο για απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Αυτό συνέβη ενώ ο κ. Γεωργίου είχε αθωωθεί για τις συγκεκριμένες κατηγορίες από ένα διαφορετικό σε σύνθεση δικαστήριο στις 15 Ιουλίου 2015.

«Εάν αυτή η υπόθεση προχωρήσει και τελικά εκδικαστεί θα οδηγήσει σε έναν τριπλό κίνδυνο. Όπως σημειώσαμε στην προηγούμενη επιστολή μας, πολύ πριν από τις συγκεκριμένες καταστάσεις είχαν υπάρξει μια σειρά περιπτώσεις το 2013 όταν διάφοροι ανακριτές και εισαγγελείς είχαν προτείνει όλες οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Γεωργίου να καταπέσουν, αλλά αυτές φαίνεται πως αναβίωσαν μέσω δημόσιων και πολιτικών πιέσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά η ASA, προσθέτοντας πως την τρέχουσα εβδομάδα πληροφορήθηκε πως υπήρξε καταδίκη του κ. Γεωργίου σχετικά με μήνυση για συκοφάντηση.

Αλλά η επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό γίνεται ακόμη πιο αιχμηρή αναφέροντας τα εξής: «Με βαθιά ανησυχία διαπιστώνουμε ότι Ελλάδα εμφανίζεται να έχει δείξει έλλειψη αξιοπιστίας στην συμφωνία του Ιουλίου που συνομολόγησε με τα κράτη της ευρωζώνης στη βάση της συμφωνίας για την τρίτη δόση των 8,5 δισ. ευρώ. Το συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει το κόστος της νομικής υπεράσπισης των στελεχών Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως ο κ. Γεωργίου, που διώκονται για αποφάσεις και πράξεις που έλαβαν στα πλαίσια των επισήμων καθηκόντων τους. Ωστόσο οι μη ενεργοποιημένες διατάξεις, διευθετούν μόνον μέρος των πληρωμών για τα δικαστικά έξοδα και μόνον εάν και εφόσον αθωωθεί. Οι επαναλαμβανόμενες δίκες δείχνουν ότι κάποιοι εντός της Δικαιοσύνης, αλλά και αλλού εμφανίζονται να μην έχουν τη βούληση να αθωωθεί ο κ. Γεωργίου και παραμένει αδιευκρίνιστο το πως ο προσφάτως νόμος θα επιτρέψει στον κ. Γεωργίου να ανακτήσει τα χρήματα που έδωσε για τις δικαστικές δαπάνες. Αν και οι Έλληνες αξιωματούχοι εμφανίζονταν να μην έχουν τύψεις στο να υποσχεθούν όλα τα παραπάνω προκειμένου να λάβουν τη δόση, συμβουλεύουμε την Ελλάδα να ακολουθήσει τα συμπεφωνημένα και να πληρώσει στον κ. Γεωργίου τα δικαστικά έξοδα ανεξαρτήτως από την εξέλιξη των διώξεων».

Η ASA σημειώνει πως στην επιστολή του Μαρτίου ανέφερε πως οι στατιστικές του κ. Γεωργίου για το έλλειμμα και το χρέος έχουν επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από την Eurostat και πως στην πράξη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αξιόπιστα στατιστικά που να αμφισβητούν τα νούμερα τα οποία παράχθηκαν από τον κ. Γεωργίου ή να αμφισβητούν τις διαδικασίες που χρησιμοποίησε για την παραγωγή τους. Στη βάση αυτή υπογραμμίζεται πως σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της στατιστικής που αναφέρονταν στις ευρωπαϊκές οδηγίες και στους ελληνικούς νόμους την περίοδο που έγιναν οι διώξεις, οι αποφάσεις για τις διαδικασίες παραγωγής των στατιστικών αποτελούσαν αποκλειστική αρμοδιότητα του επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας.

«Η δίωξη σε βάρος ενός αφοσιωμένου Δημοσίου λειτουργού απλά διότι έκανε τη δουλειά του είναι μια πράξη βαθιά ενοχλητική. Επιπρόσθετα οι συνεχόμενες διώξεις στέλνουν ένα μήνυμα στην σημερινή ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ η οποία παράγει τους εθνικούς λογαριασμούς και άλλες στατιστικές και θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της», προειδοποιεί η Ένωση Αμερικανών Στατιστικολόγων. Ακόμη, υπογραμμίζει πως ο στόχος μιας στατιστικής υπηρεσίας είναι να περιγράφει την πραγματικότητα και όχι να τη δημιουργεί και πως οι στατιστικές υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητά από πολιτικές πιέσεις.

Κατά την ASA οι αρχικές διώξεις σε βάρος του κύριο Γεωργίου και το συναδέλφων του ανέδειξαν ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη πολιτικοποίηση των στατιστικών στην Ελλάδα. Η άρνηση της αποδοχής της αθώωσης στις αρχικές δίκες είναι ακόμα περισσότερο ανησυχητική και οι καταδίκες που προέκυψαν είναι ξεκάθαρα ενοχλητικές.

«Εμείς ξανά, με σεβασμό, θεωρούμε ότι ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να παύσει τις οποιοσδήποτε άλλες διώξεις σε βάρος του κ. Γεωργίου και να τον αποκαταστήσει για όλες τις προηγούμενες καταδίκες. Ακόμη θεωρούμε ότι ο κ. Γεωργίου πρέπει να αποζημιωθεί για όλα τα δικαστικά του έξοδα και ότι η Ελλάδα πρέπει δημοσίως να του ζητήσει συγνώμη», καταλήγει η επιστολή της ASA προς τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ