ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοφλούνται τα «φέσια» του Δημοσίου, αλλά η δόση των 800 εκατ. ευρώ παραμένει παγωμένη

Εξοφλούνται τα «φέσια» του Δημοσίου, αλλά η δόση των 800 εκατ. ευρώ παραμένει παγωμένη
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 9 Οκτωβρίου αναμένεται να μεταφερθεί η απόφαση για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές δεν προλαβαίνουν έως τη σύγκληση της Ευρωομάδας στο Ταλίν της Εσθονίας στις 15 Σεπτεμβρίου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία που να πιστοποιούν πως το Δημόσιο αποπλήρωσε στο διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου τα χρέη για τα οποία είχε δεσμευτεί. Έτσι, παρά τις πληροφορίες που έφεραν το EuroWorking Group να συζητά σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες το θέμα της απελευθέρωσης της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και η συζήτηση θα μετακινηθεί για ένα μήνα .

Να σημειωθεί πως από τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από τον ESM τον Ιούλιο, τα 800 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε χρήματα που έπρεπε να κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Ωστόσο, με το αναθεωρημένο Μνημόνιο η Ελλάδα ανέλαβε την πρόσθετη υποχρέωση να συνεισφέρει για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς του ιδιώτες, 1 ευρώ για κάθε 2 ευρώ που λαμβάνει από τους δανειστές για το σκοπό αυτό. Έτσι, πέραν των 800 εκατ. ευρώ που έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης δεσμεύτηκε να εξοφλήσει ακόμη 400 εκατ. ευρώ , ήτοι συνολικά 1,2 δισ. ευρώ.

Ποιό είναι το πρόσκομμα

Εδώ βρίσκεται και το πρόσκομμα σχετικά με την εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ που σημειωτέον έχει εγκριθεί ήδη από τις 7 Ιουλίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM. Αυτό διότι μόνον εάν επιβεβαιωθεί πως το Δημόσιο προχώρησε σε πληρωμές ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ύψους άνω των 1,2 δισ. ευρώ η ευρωζώνη θα δώσει το πράσινο φως για να εκταμιευτεί η υπο-δόση.

Οι πληροφορίες για το πώς έχει εξελιχθεί τις τελευταίες 60 ημέρες η διαδικασία αυτή είναι περιορισμένες. Το Γενικό Λογιστήριο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης και των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης του Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ακόμη δεν έχουν συλλεχθεί από τους φορείς όλα τα στοιχεία σχετικά με την εξόφληση των «φεσιών» στη διάρκεια του Αυγούστου.

Το μόνον που γνωρίζουμε από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης, είναι πως εντός του Ιουλίου εξοφλήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 304 εκατ. ευρώ. Βάσει του μεγέθους αυτού -που αφορά την κεντρική διοίκηση και όχι την γενική κυβέρνηση -απομένουν άλλα 900 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθούν. Πληροφορίες αναφέρουν πως τον Αύγουστο «όλοι οι φορείς επέδειξαν κινητικότητα» στο μέτωπο την εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά αυτό μέλλει να αποδειχθεί από τα απολογιστικά στοιχεία που θα συγκεντρώσει εντός της εβδομάδος το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ που δημοσιοποιήθηκαν τον Αύγουστο, από την αρχή του έτους έως και τον Ιούνιο, είχαν διατεθεί προς τους φορείς της γενικής κυβέρνησης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, χρηματοδοτήσεις ύψους 212 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, οι πληρωμές που καταβλήθηκαν από φορείς για την εξόφλησή των υποχρεώσεων αυτών ανήλθαν σε 334εκατ. ευρώ. Για τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων οι εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων από τον προϋπολογισμό στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ανέρχονταν σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν καταβληθεί 94,7 εκατ. ευρώ. Για την χρηματοδότηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έως και τον Ιούνιο είχαν διατεθεί 170 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και είχαν καταβληθεί 164 εκατ. ευρώ περίπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ