ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 5,43 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα φέσια του Δημοσίου στα τέλη Ιουλίου

Στα 5,43 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα φέσια του Δημοσίου στα τέλη Ιουλίου
EUROKINISSI

Κατά 343 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο διαμορφούμενες σε 5,43 δισ. ευρώ, από 5,092 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των απλήρωτων επιστροφών φόρων και στη διόγκωση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα υπερήμερα χρέη της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν από 3,84 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου στα 3,91 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Την ίδια στιγμή οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν σε 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 1,252 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Οι οφειλές των υπουργείων μειώθηκαν στα 226 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου από 233 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Τα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων περιορίστηκαν σε 486 εκατ. ευρώ από 497 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Ομοίως οι οφειλές της τοπικής αυτοδιοίκησης μειώθηκαν σε 349 εκατ. ευρώ, από 350 εκατ. ευρώ ένα μήνα πριν.

Τα χρέη των νοσοκομείων μειώθηκαν σε 550 εκατ. ευρώ, από 554 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι οφειλές που συσσώρευσαν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης διαμορφώθηκαν σε 2,303 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από 2,20 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Να σημειωθεί πως στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης κατέδειξαν πως εντός του Ιουλίου εξοφλήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 304 εκατ. ευρώ. Αυτό το μέγεθος δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΓΛΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ