ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλώνουν αισθητά τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων

Χαμηλώνουν αισθητά τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολύ πιο ελαστικό απέναντι στη καθημερινή φοροδιαφυγή γίνεται το ποινολόγιο της εφορίας.

Στις αλλαγές που έχουν επέλθει στα πρόστιμα της εφορίας με τους τελευταίους μνημονιακούς νομούς αναφέρεται εγκύκλιος του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ιωάννη Μπάκα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο για παραβάσεις οι οποίες διαπράχθηκαν από 17 Οκτωβρίου 2015 και μετά δεν επιβάλλονται πλέον αυτοτελή πρόστιμα (250 - 500 ευρώ με πλαφόν τα 30.000 ευρώ) και οι περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται ως ενιαία παράβαση. Έτσι, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς.

Ακόμη, η εγκύκλιος προβλέπει πως για την εκπρόθεσμη υποβολή, ελλιπή υποβολή ή μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου (γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών, κερδών από τυχερά παιχνίδια, μεταβίβασης ακινήτων, ΕΝΦΙΑ, φόρος offshore και δηλώσεις Ε9) και κερδών από τυχερά παιχνίδια θα προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Για εγκλήματα φοροδιαφυγής προβλέπονται πλέον αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις για υποθέσεις μη έκδοσης αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ, για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που οδηγεί σε φόρο πάνω από 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ ειδικά για ΦΠΑ.
Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ή για τη μη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος για καταβολή, καθώς και για τις δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων η εγκύκλιος αναφέρει πως τα πρόστιμα θα διαμορφώνονται ως εξής: Στα 100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων, στα 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία, στα 500 ευρώ για διπλογραφικά. Επιπροσθέτως προβλέπονται πρόστιμα ίσα με 10% έως και 50% του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί λόγω ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή παρακρατούμενου φόρου εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στις περιπτώσεις μη συνεργασίας του φορολογουμένου κατά τον φορολογικό έλεγχο, κάτι που ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται πως θα αποδεικνύεται.

Τέλος, θα επιβάλλεται τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% σε μηνιαία βάση για κάθε εκπρόθεσμη καταβολή οποιουδήποτε φόρου, τέλους, προστίμου ή εισφοράς μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ