ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στενό μαρκάρισμα» Ευρωπαίων - Ελλάδος σε Λαγκάρντ για τις τράπεζες

«Στενό μαρκάρισμα» Ευρωπαίων - Ελλάδος σε Λαγκάρντ για τις τράπεζες
European Union

Διπλή «κρούση» στην ηγεσία του ΔΝΤ για το θέμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR) των ελληνικών τραπεζών αναμένεται από Ευρωπαίους και Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το θέμα θα τεθεί αρχικά στο άτυπο Ecofin που θα διεξαχθεί στο Ταλίν της Εσθονίας στις 15-16 Σεπτεμβρίου και στο οποίο θα μετέχει και ο Πόουλ Τόμσεν. Εν συνεχεία το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στις 13-15 Οκτωβρίου, ήτοι λίγο πριν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα γύρω από τις ελληνικές τράπεζες στη βάση εικασιών και κυρίως πριν την άσκηση προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων που έχει προγραμματιστεί για το 2018. Για το λόγο αυτό αναμένεται πως θα ληφθεί σχετική πρωτοβουλία στο Ταλίν από την πλευρά της ηγεσίας του Ευρωσυστήματος, ώστε να εξηγηθεί στο ΔΝΤ πως δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος να εγερθεί το ζήτημα.

Αλλά δεν είναι μόνον η ΕΚΤ που αντιδρά στο θέμα που άνοιξε στις 20 Ιουλίου η ηγεσία του ΔΝΤ, ζητώντας τη διενέργεια άσκησης επισκόπησης ενεργητικού και stress test για την αποτύπωση ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών. Θέση της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως το ΔΝΤ δεν πρέπει να συσχετίσει το θέμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού με την τρίτη αξιολόγηση.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ξανά AQR, ενάμιση χρόνο μετά την τελευταία αξιολόγηση των τραπεζών και ενώ η οικονομία ανακάμπτει και οι τράπεζες είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων τους. Είναι τεράστιο λάθος και δημιουργεί εμπόδια στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε στο CNN Greece ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Κατά τον ίδιο, «μέσα στον επόμενο μήνα και πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση» η κυβέρνηση θα θέσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ζήτημα. Αυτό αναμένεται να γίνει πιθανότατα στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στις 13-15 Οκτωβρίου όπου την χώρα μας θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλωτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Δεν αποκλείεται δε η Ελλάδα να κάνει σχετική αναφορά και στο επίσημο κείμενο που θα καταθέσει στη Διεθνή Νομισματική και Δημοσιονομική Επιτροπή του ΔΝΤ (IMFC) στο πλαίσιο της Συνόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ