ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Αλλαγή ρόλου για το ΔΝΤ στα προγράμματα του ESM

Ρέγκλινγκ: Αλλαγή ρόλου για το ΔΝΤ στα προγράμματα του ESM
ESM

Στη μετεξέλιξη του ρόλου του ΔΝΤ σε προγράμματα διάσωσης κρατών που χρηματοδοτούνται πλήρως από οργανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αναφέρθηκε σήμερα από τη Σιγκαπούρη ο Γενικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε συνέδριο για τις Περιφερειακές Χρηματοοικονομικές Ρυθμίσεις (RFA) - όπως ονομάζονται μηχανισμοί διάσωσης όπως ο ESM - o Ρέγκλινγκ τόνισε πως τα τελευταία χρόνια οι μηχανισμοί άμυνας έναντι κρίσεων έχουν αναπτυχθεί ραγδαία και παρά το γεγονός πως το ΔΝΤ παραμένει στο επίκεντρο του διεθνούς νομισματικού συστήματος σήμερα, ωστόσο δεν είναι πλέον το μόνο θεσμικό όργανο που βοηθά τις κυβερνήσεις που πλήττονται από μια κρίση.

«Υπάρχουν σήμερα οκτώ Περιφερειακές Χρηματοοικονομικές Ρυθμίσεις όπως ο ESM σε όλο τον κόσμο και κάθε μια λειτουργεί και ως δανειστής έσχατης ανάγκης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, μηχανισμοί όπως ο ESM συχνά παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρηματοδότηση από ότι το ΔΝΤ, αν και αναγνώρισε πως η συγκέντρωση κεφαλαίων από τις Περιφερειακές Χρηματοοικονομικές Ρυθμίσεις γίνεται με πιο πολύπλοκο τρόπο.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εστίασε στο γεγονός της συνεργασίας με το ΔΝΤ, λέγοντας πως τόσο οι Περιφερειακές Χρηματοοικονομικές Ρυθμίσεις όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσαρμόζονται σε αυτό το νέο περιβάλλον.

«Η ανάπτυξη αυτών των μεταβαλλόμενων σχέσεων θα απαιτήσει δημιουργικότητα και πάνω απ 'όλα ένα πνεύμα καλής συνεργασίας», είπε.

Στη βάση αυτή ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε πως το νέο Εργαλείο Συντονισμού Πολιτικής (Policy Coordination Instrument - PCI) που ενέκρινε στα τέλη Ιουλίου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δείχνει ότι πως το Ταμείο προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον.

Όπως εξήγησε, αν και η ενεργοποίηση του Εργαλείου Συντονισμού Πολιτικής δεν θα συνεπάγεται τη χρήση των πόρων του ΔΝΤ, οι πολιτικές που θα υποστηρίζονται από αυτό θα πρέπει να πληρούν τα ίδια πρότυπα με εκείνα που απαιτούνται βάσει ενός τυποποιημένου δανείου από το Ταμείο.

Η καθιέρωση του Εργαλείου Συντονισμού Πολιτικής αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του ΔΝΤ για την ενίσχυση του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας στο οποίο προσφεύγουν τα κράτη εάν αντιμετωπίζουν κρίση. Έχει σχεδιαστεί για χώρες που επιδιώκουν να επιδείξουν δέσμευση σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα για να ξεκλειδώσουν χρηματοδότηση από άλλους επίσημους πιστωτές ή ιδιώτες επενδυτές, αλλά όχι από το ΔΝΤ.

«Το Εργαλείο Συντονισμού Πολιτικής θα είναι ουσιαστικά μια μορφή τεχνικής βοήθειας από το ΔΝΤ που θα στέλνει ισχυρό σήμα στις αγορές», εξήγησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ