ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς «αντιμετώπιση» ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί

Προς «αντιμετώπιση» ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί
EUROKINISSI

Μη αποδοτικό χαρακτήρισε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην 82η ΔΕΘ, λέγοντας πως είναι μέλημα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

«Μέλημα μας είναι το προσεχές διάστημα να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων με ειδικό νόμο που θα φέρουμε στη Βουλή, αλλά και τον τελικά μη αποδοτικό φόρο στο κρασί που δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσο υποτίθεται ότι θα έλυνε», ανέφερε σχετικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τα περίπου 55 εκατ. ευρώ έσοδα τα οποία είχαν προβλεφθεί από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, μόλις το 1/3 ήταν αυτά που ήρθαν στα δημόσια ταμεία δημιουργώντας παράλληλα όλες τις προϋποθέσεις για να εκτιναχθεί το παραεμπόριο.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης υπήρξε ατελέσφορος, καθώς όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στο Δημόσιο, αλλά έγινε και αιτία μεγάλης απώλειας εσόδων (από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) με τεράστιο κόστος, για τον κλάδο.

Άλλωστε ήδη η παραμονή διακίνηση οίνου καλύπτει το 70%. Η μείωση των πωλήσεων των νόμιμων οινοποιείων είναι εμφανής, αφού καταγράφεται πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 40% έναντι του 2015 και κατά 25% έναντι του 2016.

Μετά από 19 μήνες εφαρμογής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μόνο προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. Ενδεικτικά εκτιμάται πως σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αδήλωτες δεξαμενές αναμένεται να φιλοξενήσουν μεγάλο μέρος της νέας παραγωγής οίνου, προκειμένου αυτή να διακινηθεί χωρίς παραστατικά!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ