ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: H Siemens εφαρμόζει τη συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού

Τσακαλώτος: H Siemens εφαρμόζει τη συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού
EUROKINISSI

Στοιχεία που δείχνουν πως η γερμανική Siemens έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού των δύο πλευρών το 2012, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, η οποία είχε κατατεθεί δέκα φορές στη Βουλή.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως η Siemens έχει καταβάλλει τα 80 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το συμφωνητικό και πως και η εκταμίευση των 90 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν σε βάθος πενταετίας για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων έχει κατανεμηθεί κατά 100%.

Συγκεκριμένα, για το ποσό των 90 εκατ. ευρώ είπε πως κατευθύνθηκε για τη χρηματοδότηση φορέων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν ως σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς, της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος, πανεπιστημιακών και επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνώσης και της εξειδίκευσης στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων, 100 υποτροφιών κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), καθώς και για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για τα Δημόσια Νοσοκομεία.

Ο κ. Τσακαλώτος επιφυλάχθηκε να απαντήσει για το εαν η Siemens θα επενδύσει 100 εκατ. ευρώ ως διασφάλιση της παρουσίας της στην Ελλάδα διατηρώντας τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας, λέγοντας πως δεν έχει ακόμη στη διάθεσή του τα σχετικά στοιχεία.

Η υπόθεση της Eldorado Gold

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Eldorado Gold ο κ. Τσακαλώτος είπε τα εξής: «Για την επενδυτική πολιτική της Ελλάδος και την Eldorado, εμένα με καλύπτει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Ενέργειας. Νομίζω ότι ο υπουργός έθεσε πολύ καλά τα θέματα. Νομίζω ότι προσπάθησε η ΝΔ, σε συνεργασία ίσως και με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα, ακριβώς μετά από τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, όχι επενδύσεις, αλλά το πώς θα οργανωθούν οι επενδύσεις, με ποιους όρους, σε ποιο πλαίσιο, με ποια στρατηγική. Αυτό είναι το σημαντικό. Δεν είναι θέμα μόνο να έρθει ένας μεγάλος επενδυτής, να βλέπει έναν υπουργό και να λέει αυτό θέλω να κάνω. Το ζήτημα είναι να έχεις κανόνες, να έχεις εργαλεία και στόχευση, ποιες επενδύσεις θέλεις, ποια φίλτρα θα έχεις ώστε να μπορεί η χώρα να φύγει από την κρίση χωρίς να επιστρέψει στην περίοδο πριν από το 2009», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ