ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ μειώνουν φόρους, έκτος από την Ελλάδα

Όλες οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ μειώνουν φόρους, έκτος από την Ελλάδα
OECD

Ως πρωταθλήτρια ΟΟΣΑ στους φόρους για το 2016 αναδεικνύεται η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση «Μεταρρυθμίσεις φορολογικής πολιτικής 2017» (Tax Policy Reforms 2017) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Η έκθεση παρουσιάζει αναλυτικά τις μεταβολές του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των περιβαλλοντικών φόρων και των φόρων ιδιοκτησίας ανά χώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστίασαν το 2016 στη στήριξη της ανάπτυξης, ιδίως μέσω της μείωσης των φόρων εισοδήματος και της φορολογίας των εταιρειών. Στη βάση δε αυτή όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προϋπολόγισαν για το 2017 χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, εκτός από την Ελλάδα.

«Οι κυβερνήσεις ορθώς τοποθετούν την ανάπτυξη στο επίκεντρο των προσπαθειών φορολογικής μεταρρύθμισης», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης.

Η έκθεση αναφέρει πως η Ελλάδα συνέχισε το 2016 τις προσπάθειές της για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης και αύξησε τους φόρους. Είναι ενδεικτικό πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που αύξησε το 2016 τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, από 23% σε 24%. Ομοίως, είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ στην οποία η μέση φορολογική επιβάρυνση των άγαμων μισθωτών αυξήθηκε το 2016 κατά περισσότερο από 1% σε σχέση με το 2015.

Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων με χαμηλό εισόδημα το 2016 ήταν ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα, όπου η μέση φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 1,5%. Ομοίως, οι υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης έφεραν την Ελλάδα πρώτη στις επιβαρύνσεις το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ