ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζεται πλαφόν στο άθροισμα των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων

Εξετάζεται πλαφόν στο άθροισμα των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων

«Οροφή» στο ύψος των αθροιστικών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, μετά την καθίζηση στα έσοδα των εν λόγω κατηγοριών.

Γνωρίζοντας ότι οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται με βάση το εισόδημά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες φρόντισαν να δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματά για να γλιτώσουν από την πληρωμή υπέρογκων φόρων και εισφορών.

Τα εισοδήματα που δήλωσαν φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι μειωμένα κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν ότι απέκτησαν το 2016 εισοδήματα ύψους 3,8 δισ. ευρώ, όταν το προηγούμενο έτος τα δηλωθέντα εισοδήματά τους είχαν ανέλθει σε 4,7 δισ. ευρώ.

Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση δεδομένου ότι μετά το Νόμο Κατρούγκαλου το άθροισμα των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 60%.

«Εξετάζουμε μέτρα, όχι απαραίτητα με μειώσεις συντελεστών, αλλά με έξυπνο τρόπο για να αντιστραφούν οι τάσεις δήλωσης χαμηλότερων εισοδημάτων» ανέφερε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι να τεθεί ένα όριο (π.χ. στο 50% ή 55%) στο συνολικό ύψος των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων.

Ακόμη, εξετάζεται η ρύθμιση σε έως 120 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και η εντατικοποίηση των ελέγχων.

Πρόκειται για προτάσεις που θα πρέπει να μελετηθούν ως προς τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και να εγκριθούν από τους δανειστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ