ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δίλημμα της Fed για πληθωρισμό και επιτόκια

Το δίλημμα της Fed για πληθωρισμό και επιτόκια

Στη ζυγαριά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει μπει από τη μια πλευρά ο πληθωρισμός που παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου 2% και από την άλλη η απασχόληση και ανάπτυξη, καθώς η Τζάνετ Γέλεν ετοιμάζεται την επόμενη εβδομάδα να δώσει νέο σήμα για τη νομισματική πολιτική της Fed.

Την επόμενη εβδομάδα η Γέλεν αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές και οικονομολόγους, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια. Αναμένεται όμως να δώσει κάποιο σήμα για το εάν θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους σε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων, όπως έχει αφήσει στο παρελθόν να εννοηθεί, ή εάν θα καθυστερήσει κι άλλο την απόφαση αυτή μέχρι να αναλύσει νέα στοιχεία από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κυμαίνεται κοντά στο 1,7% σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, ενώ ο στόχος της Fed είναι να φτάσουν οι αυξήσεις των τιμών πιο κοντά στα επίπεδα του 2%. Αυτό το διάστημα επίσης η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά τις ζημιές από τον τυφώνα Ιρμα για να διαπιστώσει σε ποιον βαθμό οι φυσικές καταστροφές έχουν πλήξει την οικο- νομική δραστηριότητα.

Η Fed δεν είναι η μόνη κεντρική τράπεζα που αντιμετωπίζει διλήμματα στη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής. Αυτό το διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να ζυγίσει το ισχυρό ευρώ και τη συνεχή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη για να λάβει αποφάσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει και σε δεύτερη φάση για τα επιτόκια που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ