ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ συνδέει ανοικτά το θέμα των τραπεζών με την αξιολόγηση

Το ΔΝΤ συνδέει ανοικτά το θέμα των τραπεζών με την αξιολόγηση
IMF

Επιμένει το ΔΝΤ στην επισκόπηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών κάτι που συνδέει άμεσα με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ θέτει πρόσθετα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ειδικά για το εάν συνδέει το ζήτημα του AQR των ελληνικών τραπεζών με την πρώτη αξιολόγηση, αλλά και με το σύνολο της «επί της αρχής» συμφωνίας με την Ελλάδα, ο Ράις είπε πως το Ταμείο δεν εγείρει πρόσθετες απαιτήσεις και πως ήδη από τις 20 Ιουλίου έχει ανακοινώσει τις θέσεις του.

«Οι παράμετροι και οι δεσμεύεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν με διαφάνεια ανακοινωθεί. Δεν γνωρίζω κάτι για πρόσθετες απαιτήσεις. Το πρόγραμμα εξελίσσεται και εμπλουτίζεται διαρκώς. Αυτό είναι μια στάνταρντ διαδικασία», είπε.

Για το θέμα των τραπεζών συγκεκριμένα ο Ράις παρέπεμψε στην έκθεση του Ιουλίου η οποία αναφέρει πως για να διασφαλιστεί η ευρωστία του τραπεζικού τομέα, είναι σημαντικό οι εποπτικές αρχές να προβούν σε επισκόπηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και σε τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν εγκαίρως, αν χρειαστεί.

Σε ερώτηση πάντως για το εάν το AQR είναι προϋπόθεση για να ισχύει το «επί της αρχής» πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα ο Ράις απάντησε μάλλον καταφατικά λέγοντας πως «είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που θα εξετασθούν».

Ερωτηθείς για τις θέσεις που εξέφρασαν την παρελθούσα εβδομάδα τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη και στο ελληνικό πρόγραμμα ο Ράις είπε πως το Ταμείο είναι σε στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και πως δεν μπαίνει σε προγράμματα παρά μόνον όταν το αιτηθούν τα κράτη μέλη.

«Το ΔΝΤ και όλοι οι άλλοι λειτουργούμε με καλή πίστη, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι. Το ΔΝΤ είναι δεσμευμένο και δείχνει σοβαρότητα στην υποστήριξη της Ελλάδος και οι πόροι που έχει κατά καιρούς δεσμεύσει για τη χώρα το καταδεικνύουν», είπε ο Ράις προσθέτοντας πως το Ταμείο είναι ο βασικότερος υπέρμαχος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Δείχνουμε σεβασμό στη σχέση μας με την Ελλάδα και δουλεύουμε όσο σκληρά μπορούμε για να κάνουμε λειτουργικό το νέο πρόγραμμα», ανέφερε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε το γεγονός πως τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στην Αθήνα και επισκοπούν την πρόοδο του προγράμματος και τόνισε πως θα ακολουθήσει αποστολή σε πλήρη σύνθεση της οποίας θα ηγείται η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάτι νέο για την επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα και πως η επικεφαλής του ΔΝΤ θα βρίσκεται στο Λονδίνο στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ