ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ήρεμο» Eurogroup για Τσακαλώτο στο Ταλίν

«Ήρεμο» Eurogroup για Τσακαλώτο στο Ταλίν
Estonian Presidency of the Council of the European Union

Ως «σύντομη» χαρακτηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη συζήτηση που θα γίνει σήμερα για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup που ξεκινά στο Ταλίν της Εσθονίας στις 10 το πρωί, δεδομένου ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που είναι στην Αθήνα δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την επισκόπηση τους και δεν έχουν συντάξει έκθεση προόδου.

Αυτό σημαίνει πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει μια σχετικά εύκολη και ήρεμη ημέρα στο παραθαλάσσιο «πολυλειτουργικό» πολιτιστικό κέντρο Tallinn Creative Hub, στο όποιο η εσθονική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διοργανώνει το Eurogroup.Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα συνοδεύει στη συνεδρίαση ο διευθυντής του γραφείου του, Σπύρος Παπακωνσταντίνου, και όχι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Όπως αναφέρουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές η ουσιαστική συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 9 Οκτωβρίου - μετά τις γερμανικές εκλογές - όταν και θα έχουν ξεκαθαρίσει τόσο το ζήτημα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όσο και επιμέρους θέματα που σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα.

Η Ελλάδα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία που να δείχνουν ότι στο τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου αποπλήρωσε οφειλές του Δημοσίου συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Εφόσον το κάνει τότε θα μπορέσει να πάρει την υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ που έχει ήδη εγκρίνει από τον Ιούλιο το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM και η οποία προορίζεται αποκλειστικά για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου.

Πληροφορίες που ανέφεραν πως το σημερινό Eurogroup θα απασχολήσει η υπόθεση της Eldorado Gold και η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου δεν διαψεύδονται, αλλά «υποβαθμίζονται» υπό την έννοια ότι θα γίνουν απλές αναφορές στα εν λόγω θέματα.

Στο μέτωπο της επισκόπησης των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα έχουν διαπιστωθεί διαφωνίες σε θέματα όπως η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο, η αύξηση των συμβασιούχων, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, η μείωση του «πέναλτι» για τις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο, οι διατάξεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες, κ.α.. Ωστόσο, τα θέματα αυτά ακόμη δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί σε βαθμό που να δικαιολογεί την ενημέρωση του σημερινού Eurogroup.

Σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναφορές στην Ελλάδα κατά την προσέλευση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης στο συνεδριακό χώρο του Tallinn Creative Hub, αλλά και τοποθετήσεις για το επίκαιρο θέμα της μετεξέλιξης του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ