ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποζημιώσεις σε πολίτες που έχουν πληγεί από καρτέλ

Αποζημιώσεις σε πολίτες που έχουν πληγεί από καρτέλ
EUROKINISSI

Την καταβολή αποζημιώσεων σε πολίτες ή επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από αντιανταγωνιστικές πρακτικές εταιρειών που έχουν είτε συμπράξει σε καρτέλ είτε δρουν μεμονωμένα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 29 Σεπτεμβρίου και αφορά στην ενσωμάτωση της Κοι- νοτικής Οδηγίας 2014/104/ΕΕ στο εθνικό δίκαιο της χώρας.

Συγκεκριμένα, στις διατάξεις του δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που θίγονται από καρτέλ και άλλες πρακτικές που αντίκεινται στον υγιή ανταγωνισμό, ακολουθώντας τη δικαστική οδό, να διεκδικούν και να λαμβάνουν αποζημιώσεις για τη ζημιά που έχουν υποστεί είτε πρόκειται για άμεση ζημιά είτε για πιθανά διαφυγόντα κέρδη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν στην όλη διαδικασία και οι τελεσίδικες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άλλων ανάλογων Αρχών οι οποίες διαπιστώνουν παραβάσεις του ανταγωνισμού και θα είναι δεσμευτικές για τα δικαστήρια. Αν και εντός της χώρας οι αποφάσεις αυτές θα είναι δεσμευτικές, δεν θα ισχύει το ίδιο και εκτός της χώρας. Ωστόσο θα αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία ενώπιον του δικαστηρίου.

Τα δικαστήρια θα έχουν την αρμοδιότητα να εκτιμήσουν το ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί ο καταγγέλλων βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, το βάρος των οποίων θα φέρει ο ζημιωθείς. Ωστόσο, θα μπορεί να κάνει χρήση και στοιχείων του φακέλου που θα έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή κάποια άλλη Αρχή, εφόσον ο ζημιωθείς δεν είναι σε θέση ο ίδιος να προσκομίσει στοιχεία για την υπόθεσή του.

Αρμόδιο για την εκδίκαση αυτών των διαφορών θα είναι το Πρωτοδικείο Αθηνών στο οποίο θα συσταθεί ειδικό τμήμα. Ανάλογο τμήμα θα συσταθεί και στο Εφετείο, το οποίο εκδικάζει τις εφέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ