ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Νοέμβριο θα πάει η αξιολόγηση εάν δεν υπάρξει πρόοδος στα προαπαιτούμενα

Το Νοέμβριο θα πάει η αξιολόγηση εάν δεν υπάρξει πρόοδος στα προαπαιτούμενα
EUROKINISSI

Την πρόθεση τους να μην έρθουν στην Αθήνα για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης αν δεν έχει προηγηθεί ουσιαστική δουλειά εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στο σκέλος των προαπαιτούμενων, έχουν ήδη εκφράσει οι επικεφαλής των θεσμών. Αν η ελληνική πλευρά δεν δείξει πρόοδο έως τα μέσα Οκτωβρίου, τότε τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα έρθουν στην Αθήνα όχι στο διάστημα 16 έως 28 Οκτωβρίου, αλλά στις 6 Νοεμβρίου, περίπου 4 εβδομάδες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Οι καθυστερήσεις καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει αξιοσημείωτη επιτάχυνση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων αν δεν θέλει να χάσει το τρένο του Οκτωβρίου.

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά παραμένει «στον αέρα», η επένδυση στο Ελληνικό δεν έχει ακόμα τελεσφορήσει, ο κατάλογος των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν έχει εγκριθεί από την Κομισιόν, ο επανυπολογισμός των συντάξεων και των εισφορών κινείται με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων δεν έχουν ξεκινήσει.

Αυτή τη φορά η όποια πιθανή ολιγωρία των ελληνικών Αρχών δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη καταβολή της δόσης, αλλά ενδέχεται να επηρεάσει τη συνολική διαδικασία εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια. Αυτό διότι από τις αρχές του 2018 θα γίνουν τρεις σχετικές συζητήσεις, οι οποίες αφορούν στη φύση της εξόδου, ήτοι εάν θα είναι «καθαρή» ή θα συνοδευθεί από νέα γραμμή πίστωσης, το ύψος και τη φύση της νέας διευθέτησης του χρέους και θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα, όπως ο ρόλος του ΔΝΤ σε αυτό.

Εάν η τρίτη αξιολόγηση καθυστερήσει και συνακόλουθα καθυστερήσουν και οι επόμενες τότε συνολικά οι εν λόγω συζητήσεις θα πάνε πίσω. Επιπρόσθετα πίσω θα πάει και ο σχηματισμός του «μαξιλαριού» ασφαλείας που η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί με τα χρήματα από την έξοδο στις αγορές, αλλά και από τις δόσεις του ESM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ