ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση Ελλάδος – Κομισιόν για τους λιγνίτες

Διαπραγμάτευση Ελλάδος – Κομισιόν για τους λιγνίτες
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας συναντάται σήμερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Η μέχρι τώρα στάση των Βρυξελλών δείχνει ότι το ελληνικό σχέδιο δεν πείθει ότι είναι ελκυστικό, δεδομένου ότι περιλαμβάνει τις δύο παλαιές μονάδες Αμυνταίου, μια σύγχρονη, τη Μελίτη Ι, συν μια άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ. Ενδεικτικά οι μόνοι που φαίνεται να ενδιαφέρονται είναι εταιρείες από την Τσεχία, την Πολωνία και την Κίνα.

Του σημερινού ραντεβού έχει προηγηθεί πυκνή αλληλογραφία μεταξύ Αθηνών και DG Comp, με την τελευταία να θέτει μια σειρά από ερωτήματα, όπως για παράδειγμα γιατί η κυβέρνηση πουλά μία άδεια (Μελίτη ΙΙ) και όχι ολόκληρη μονάδα ή γιατί έχει επιλέξει παλαιές μονάδες όπως τις δύο του Αμυνταίου, όταν αυτές χρήζουν εκτεταμένης αναβάθμισης από τον αυριανό αγοραστή.

Τα βασικά ερωτήματα είναι αν η ελληνική πλευρά θα πείσει την ΕΕ ότι το μείγμα των προς πώληση μονάδων είναι ικανό να προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον στο «market test» που ελπίζει να προκηρύξει τον Οκτώβριο, αλλά και το εάν η κυβέρνηση θα δείξει ευελιξία ως προς τις λιγνιτικές μονάδες, για να μην μπουν στο τραπέζι τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ