ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση για φόρο στον τζίρο μεγάλων εταιρειών

Πρόταση για φόρο στον τζίρο μεγάλων εταιρειών
European Union

Εντείνουν τις προσπάθειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, για να επιβληθούν μεγαλύτεροι φόροι σε πολυεθνικές – και ειδικά σε εταιρείες - γίγαντες στον χώρο της τεχνολογίας, όπως είναι μεταξύ άλλων η Google, η Amazon και η Facebook.

Στην τελευταία συνάντηση του Ecofin που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμερ πρότεινε στους συναδέλφους του να υπάρξει συνολική συμφωνία ώστε η φορολόγηση των επιχειρήσεων αυτών να γίνεται με βάση τον τζίρο και όχι τα κέρδη – τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να συμφωνηθεί μια πιο οριστική λύση.

Με τη Γαλλία συντάσσονται συνολικά άλλες εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Άλλες οκτώ χώρες, όμως, με επικεφαλής την Ιρλανδία εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το πώς θα μπορούσε να επιβληθεί ένας τέτοιος φόρος, δείχνοντας τις δυσκολίες που θα υπάρχουν μέσα στους κόλπους της ΕΕ για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Η Γαλλία πρότεινε να επιβληθεί αυτός ο προσωρινός φόρος στον τζίρο επειδή η φορολόγηση των κερδών είναι πιο δύσκολη λόγω των διεθνών κανονισμών που ισχύουν.

Σήμερα πολλές πολυεθνικές με έντονη παρουσία στην Ευρώπη, κυρίως από τον κλάδο της τεχνολογίας, επιλέγουν να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε θυγατρικές οι οποίες εδρεύουν σε χώρες με χαμηλή φορολογία. Έτσι καταφέρνουν με νόμιμο τρόπο να γλιτώνουν τεράστια ποσά από φόρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ