ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψάχνουν τους συνταξιούχους που επιβαρύνθηκαν με εισφορές 250 εκατ. ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ

Ψάχνουν τους συνταξιούχους που επιβαρύνθηκαν με εισφορές 250 εκατ. ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ως μια διαδικασία που θα τραβήξει σε μάκρος χρόνου, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα συστήματα μηχανογραφημένης καταγραφής των εισφορών, παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, την επιστροφή στους συνταξιούχους των 250 εκατ. ευρώ, τα οποία έχασαν μέσα στην περίοδο 2010 -2016, καθώς τα ασφαλιστικά Ταμεία παρακρατούσαν μεγαλύτερα ποσά απ’ ό,τι έπρεπε υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» ο κ. Πετρόπουλος εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για αποκατάσταση των αδικιών και επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών, ωστόσο απεκάλυψε πως ο ΕΦΚΑ δεν γνωρίζει ακόμη σε ποιους έγιναν οι λανθασμένες παρακρατήσεις:

«Ξεκίνησε η επεξεργασία στην ηλεκτρονική διεύθυνση κοινωνικής ασφάλισης και έχει δοθεί εντολή να βρούμε τα στοιχεία εκείνα. Άλλωστε, δεν υπήρχε και κανένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των ποσών, που κατέβαλε ο καθένας, τώρα τα φτιάχνουμε αυτά. Ποτέ η χώρα δεν είχε συστήματα μηχανογραφημένης καταγραφής των εισφορών. Πρέπει να γίνει πρώτα ο εντοπισμός των ποσών που έχουν καταβληθεί, ώστε να αρχίσουμε σταδιακά και σε βάθος χρόνου την επιστροφή των διαφορών», ανέφερε σχετικά.

Αν σημειωθεί πως από το 2010, η παρακράτηση των εισφορών υγείας υπολογιζόταν σκοπίμως λανθασμένα στο ονομαστικό ποσό της σύνταξης και όχι στο καθαρό καταβαλλόμενο ποσό, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάσουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που έπρεπε. Έτσι, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εντοπίσουν τους δικαιούχους των επιστροφών και επαληθευτούν τα ποσοστά και η βάση υπολογισμού αυτοί οι συνταξιούχοι, ανάλογα με την περίπτωση, θα λάβουν «θετική διαφορά» από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ