ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για όσους έλαβαν τη «13η σύνταξη»

Νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για όσους έλαβαν τη «13η σύνταξη»
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα προχωρήσει πριν το τέλος Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους- δικαιούχους της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης του ν. 4445/2016, καθώς εκ παραδρομής η λεγόμενη «13η Σύνταξη» υπολογίστηκε στο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων και έτσι χιλιάδες, συνταξιούχου αν και δικαιούνταν έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ, τελικά δεν την έλαβαν διότι εμφανίστηκαν να διαθέτουν «φουσκωμένο» εισόδημα.

Για την άμεση επίλυση του ζητήματος, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να αποσταλούν εκ νέου ηλεκτρονικά αρχεία, ύστερα από τις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε να ακολουθήσει νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, για τους δικαιούχους της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Η ΑΑΔΕ διευκρίνισε πως ο ν. 4445/2016 ορίζει ότι η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα.

Κατά την ΑΑΔΕ, χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως οικονομική ενίσχυση από το Δημόσιο, ή από άλλους δημόσιους φορείς, τα οποία δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, δηλαδή δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και ως εκ τούτου δεν συνιστούν εισόδημα.

Σύμφωνα με την Αρχή σε περίπτωση διαπίστωσης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ προβλέπεται η χορήγηση εκπτώσεων από το φόρο αυτό, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους. Στο συνολικό δε φορολογητέο εισόδημα συμπεριλαμβάνονται και εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, δεν περιλαμβάνονται όμως ποσά που δεν συνιστούν εισόδημα.

Δεδομένου ότι η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση του ν. 4445/2016 δεν έχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης, δεν συνιστά εισόδημα. Συνεπώς, δεν συνυπολογίζεται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα για σκοπούς ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη στην πράξη.

Κατά την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2016 τα ποσά της εν λόγω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης απεστάλησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταβολή τους, εντασσόμενα σε κωδικό που αφορά εισοδήματα και επιδόματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα τα πληρωτέα ποσά ανά δικαιούχο να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που διενεργήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ.

1.600.000 συνταξιούχοι

Να σημειωθεί πως ο αριθμός των δικαιούχων της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης του ν. 4445/2016 ανήλθε σε 1.600.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν συνολικά 617 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το ποσοστό των δικαιούχων αντιστοιχούσε στο 60,32% του συνόλου των συνταξιούχων.

Από αυτούς ενίσχυση 500 έως 830 ευρώ έλαβε περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι), ενίσχυση από 300 έως 500 ευρώ έλαβε περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι) και ενίσχυση 300 ευρώ έλαβε περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Αν και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα επηρεάσει και τους 1.600.000 συνταξιούχους δικαιούχους της «13ης σύνταξης», καθώς δεν διαθέτουν όλοι ακίνητη περιουσία και δεν είναι υπόχρεοι όλοι σε ΕΝΦΙΑ, ωστόσο πολλοί δικαιούχοι θα δουν με ανακούφιση πως με τα νέα εκκαθαριστικά θα πληρώσουν αισθητά μικρότερο φόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ