ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνεται η έκδοση συντάξεων σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση

Επιταχύνεται η έκδοση συντάξεων σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση
EUROKINISSI

Επιταχύνεται η έκδοση των συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση (αιτήσεις μετά την 13/5/2016) ύστερα από την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με την εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εξέταση αιτήσεων που περιέχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και υποβάλλονται μετά την 13/05/201, απλοποιείται η διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και εφάπαξ. Από την 01/01/2017 ο χρόνος ασφάλισης που είχε διανυθεί στον πρώην φορέα όπου ο ασφαλισμένος είχε με βάση την απασχόλησή του υποχρέωση υπαγωγής λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και αίρονται στρεβλώσεις του παρελθόντος και επιταχύνεται η απονομή των παροχών, καθώς οι νέες διατάξεις εφαρμόζονται ενιαία στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ.

Να σημειωθεί πως η απουσία διευκρινίσεων για τις αλλαγές στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης εμπόδιζε την έκδοση τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα, μαχαίρι 60% στο ακαθάριστο ποσό της σύνταξης επιφυλάσσει ο νόμος Κατρούγκαλου στους συνταξιούχους που απασχολούνται. Επιπλέον, για όσο χρονικό διάστημα εργάζονται θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Όπως ορίζει η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ειδικά στην περίπτωση που οι ανωτέρω συνταξιούχοι αναλάβουν εργασία ή δραστηριότητα σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, αναστέλλεται η καταβολή τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξής τους για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους.

Η εγκύκλιος ωστόσο διευκρινίζει ότι οι νέες αυστηρές διατάξεις δεν θα εφαρμόζονται στους συνταξιούχους με ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης και ανάληψης εργασίας ή αυτοαπασχόλησης πριν από τις 13.5.2016.

Για τους παλαιότερους συνταξιούχους που εργάζονται θα εξακολουθεί να εφαρμόζεται το προγενέστερο του ν. 4387/2016 νομοθετικό πλαίσιο όπως ισχύει κατά περίπτωση συνταξιούχου με βάση τον φορέα συνταξιοδότησης. Δηλαδή, θα υφίστανται μικρότερες περικοπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ