ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραμούζης: Η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές τράπεζες αρχίζει να αποκαθίσταται

Καραμούζης: Η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές τράπεζες αρχίζει να αποκαθίσταται
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

«Η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές τράπεζες αρχίζει να αποκαθίσταται. Αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς: λόγω της κρίσης χρέους και των επακόλουθων φόβων για έξοδο από το ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες είχαν απολέσει περισσότερα από 85 δισεκατομμύρια ευρώ στην περίοδο 2010-2016», ανέφερε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Eurobank και πρόεδρος της Ένωσης ελληνικών Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης.

Μιλώντας στην FAZ, ο κ. Καραμούζης εμφανίστηκε αισιόδοξος και εκτίμησε ότι αποκαθίσταται και η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας. «Επενδύουν κυρίως στον τουρισμό, τη φαρμακευτική βιομηχανία, τα logistics και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» επεσήμανε.

Ακόμη, δήλωσε ότι «για την ελληνική οικονομία το κοινοτικό νόμισμα αποτελεί άγκυρα σταθερότητας».

Για τις ελληνικές τράπεζες ο επικεφαλής της Eurobank δήλωσε ότι «η ρευστότητά τους έχει βελτιωθεί και τα δάνεια της ΕΚΤ δεν υπερβαίνουν πλέον τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ», ενώ προ διετίας είχαν φτάσει τα 87 δισεκατομμύρια.

Το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής εφημερίδας.

«Ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ επί συνόλου 195 δισ. που έχουν χορηγηθεί στον δημόσιο τομέα. Για τα επόμενα τρία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί απέναντι στην ΕΚΤ να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 40 δις», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Μπαράζ υποστηρικτικών δηλώσεων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας είχαμε σήμερα και από Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ίδια στιγμή που στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι τραπεζικές μετοχές δέχονταν μεγάλο «σφυροκόπημα».

Βασικός φόβος των επενδυτών είναι η διενέργεια νέας επισκόπησης του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών κάτι που όμως διαψεύσθηκε ως ενδεχόμενο από την ηγεσία της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ ξεκαθάρισε σήμερα πως ο ίδιος θεωρεί περιττό έναν τέτοιο έλεγχο, δεδομένης της εποπτείας από το SSM στις ελληνικές τράπεζες. «Με όσους έχω μιλήσει θεωρούν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χαίρει σωστής εποπτείας. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη θετική αυτή εικόνα μέχρι το τέλος του προγράμματος θα πρέπει η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι το πλαίσιο μέτρων που έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα και αφορούν στις τράπεζες θα εφαρμοστεί», ανέφερε.

Ακολούθως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχολιάζοντας σήμερα το αίτημα του ΔΝΤ περί ανάγκης αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών δεν ήταν θετικό στο ενδεχόμενο. «Δεν θα έλεγα ότι τα τραπεζικά ζητήματα είναι αυτά που επείγουν περισσότερο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης», δήλωσε.

Κατά τον ίδιο «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, επανέρχεται σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και ανακτά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα».

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων φρέναραν την πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι ενδεικτικό πως ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα έως τις 794 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τον προηγούμενο Απρίλιο, όταν και σοβούσε κρίση στις σχέσεις με τους δανειστές. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς - η τράπεζα απασχολεί τη δημοσιότητα λόγω υπόθεσης που ερευνά η Δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της διοίκησης το 2014- βρέθηκε να χάνει άνω του 13% καταγράφοντας χαμηλά στα 2,94 ευρώ, ωστόσο σταδιακά ανέκαμψε πάνω από τα 3 ευρώ ανά μετοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ