ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Οι επόμενοι 11 μήνες κρίνουν την έξοδο της Ελλάδος από τα Μνημόνια

Ρέγκλινγκ: Οι επόμενοι 11 μήνες κρίνουν την έξοδο της Ελλάδος από τα Μνημόνια

Την άποψη ότι εάν η Ελλάδα αξιοποιήσει καλά τους επομένους 11 μήνες δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέο πρόγραμμα στήριξης, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Παρισιού ((PSIA).

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τον ρόλο του ESM ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως στη σύντομη ιστορία τους, το EFSF και το ESM έχουν παράσχει χρηματοδότηση σε πέντε χώρες την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο και συνολικά έχουν εκταμιεύσει δάνεια ύψους 270 δισ. ευρώ, 2,5 φορές περισσότερο από ότι το ΔΝΤ παγκοσμίως την ίδια χρονική περίοδο.

Όπως εξήγησε, ο ESM διαθέτει κεφάλαια 80 δισ. ευρώ, τα υψηλότερα από οποιοδήποτε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αλλά δεν χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να δανείσει απευθείας χώρες, αλλά τα αξιοποιεί ως εγγύηση για τους επενδυτές μας. «Ο ESM δεν ξοδεύει χρήματα φορολογουμένων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων βοήθειας», ανέφερε εμφατικά και εξήγησε πως ο Μηχανισμός αντλεί τα χρήματα που χρειάζεται από τους επενδυτές, εκδίδοντας ομόλογα που φέρουν πολύ χαμηλό επιτόκιο.

«Στην πραγματικότητα, τα επιτόκια με τα οποία δανείζουμε είναι μόνο το 1/3 των επιτοκίων του ΔΝΤ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό οδηγεί σε εξοικονόμηση σχεδόν 10 δισ. ευρώ ετησίως ή 5,6% του ΑΕΠ. Αυτά είναι πολύ σημαντικά ποσά και αποτελούν μια μορφή οικονομικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, την οποία αντιλαμβάνονται ελάχιστοι», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως προκειμένου να επωφεληθούν από αυτά τα ευνοϊκά δάνεια, οι χώρες πρέπει να δεσμευτούν με αυστηρά προγράμματα οικονομικής μεταρρύθμισης. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στην αρχή είναι συχνά επώδυνες για τους ανθρώπους μιας χώρας. Η μείωση των συντάξεων και των μισθών και η περικοπή των προγραμμάτων κρατικής στήριξης δεν είναι ποτέ δημοφιλή και αυτό είναι κατανοητό. Όμως, μακροπρόθεσμα, οι πολίτες των χωρών θα απολαμβάνουν ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα», είπε.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ανέφερε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε ενεργό πρόγραμμα του ESM, το οποίο έχει εισέλθει στο τρίτο και τελευταίο έτος.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Εάν συνεχίσει να κάνει αυτές τις αλλαγές, οι πιθανότητες είναι καλές για να μπορεί να αναχρηματοδοτείται τακτικά από τις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ήδη, η Ελλάδα έκανε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή τον Ιούλιο, όταν εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο από το 2014. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί ότι είναι έτοιμες να δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στη χώρα εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και επιτυχώς εξέλθει από το πρόγραμμα το επόμενο έτος. Και, φυσικά, μόνο αν χρειάζεται ακόμα ελάφρυνση χρέους», ανέφερε.

Η μετεξέλιξη της ευρωζώνης

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως παρά την καλή πρόοδο των τελευταίων ετών η ζώνη του ευρώ πρέπει να λάβει ακόμη περισσότερα μέτρα, ώστε να καταστήσει τη νομισματική ένωση πιο ισχυρή και να βελτιώσει περαιτέρω την ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Ωστόσο, έλαβε αποστάσεις από προτάσεις που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αναφέροντας τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, κατά τη γνώμη μου, για να βελτιώσουμε τη νομισματική ένωση. Δεν χρειαζόμαστε πλήρη δημοσιονομική ένωση, ούτε πλήρη πολιτική ένωση για την εύρυθμη λειτουργία της νομισματικής ένωσης. Με πλήρη δημοσιονομική και πολιτική ένωση, θα είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.Επίσης, δεν χρειαζόμαστε πρόσθετες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις μεταξύ χωρών. Αν και οι μεταβιβάσεις είναι σημαντικές για την προώθηση της πραγματικής σύγκλισης, ωστόσο ο υφιστάμενος προϋπολογισμός της ΕΕ επιτρέπει ήδη σημαντικές μεταβιβάσεις από πλούσιες σε φτωχές χώρες, οι οποίες μπορούν να ανέλθουν στο 4% της οικονομίας της χώρας υποδοχής», είπε και προσέθεσε: «Επίσης, δεν χρειαζόμαστε ένα μεγάλο πρόσθετο προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσουμε βαθιές συμμετρικές κρίσεις. Η Ευρώπη έχει δείξει ότι, σε πραγματικά εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία μια κρίση μέσω της ταυτόχρονης αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όπως κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008/09. Τέλος, το ευρώ δεν χρειάζεται νέο προϋπολογισμό επενδύσεων. Υπάρχει ήδη για την ΕΕ, με τη μορφή του αποκαλούμενου σχεδίου Γιούνκερ, της ΕΤΕπ, και των διαρθρωτικών ταμείων που διατίθενται μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ωστόσο πως μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις για την καλύτερη διακυβέρνηση της ευρωζώνης. Στη βάση αυτή υποστήριξε την ιδέα για ένα μόνιμο πρόεδρο της Ευρωομάδας, για τον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών και για την εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ σε διεθνείς οργανισμούς όπως η G7 ή το ΔΝΤ. «Το πρόσωπο αυτό θα μπορούσε να γίνει υπουργός Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, μόλις καθοριστούν σαφώς οι αρμοδιότητές του», είπε.

Ακόμη, είπε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια υποομάδα που θα αντιπροσωπεύει τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Αυτό θα διευκόλυνε τη λογοδοσία για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη ζώνη του ευρώ, στα οποία το Κοινοβούλιο δεν έχει πλέον λόγο. Σε μια τέτοια περίπτωση τα εθνικά κοινοβούλια θα εξακολουθούσαν να έχουν λόγο σχετικά με το δανεισμό του ESM, επειδή ο σχετικός κίνδυνος απορρέει από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Αναφορικά με τις σκέψεις για την ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είπε πως ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, καθώς και άλλα καθήκοντα. «Μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ συνέβαλε πάντα στα προγράμματα διάσωσης του ESM στην Ευρώπη, αλλά τώρα αυξάνεται η συναίνεση ότι δεν θα παίξει τον ίδιο ρόλο και πάλι σε μια μελλοντική κρίση», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ