ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νουθεσίες θεσμών για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

Νουθεσίες θεσμών για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Καθυστερούν οι αποκρατικοποιήσεις και αυξάνονται και οι πιέσεις των δανειστών προς την κυβέρνηση να ανεβάσει ταχύτητες με τις νουθεσίες σε αυτή τη φάση να αφορούν στο Ελληνικό.

Οι θεσμοί επισημαίνουν ότι οι καθυστερήσεις στο έργο προβληματίζουν όχι μόνο γιατί τα θέματα είναι γνωστά καιρό τώρα (δασικό, αρχαιολογικό), και άρα θα έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί, αλλά και επειδή κλονίζουν ευρύτερα την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι εταίροι να γίνονται δέκτες σχετικών παραπόνων.

Για τους δανειστές οι αποκρατικοποιήσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δανειακής συμφωνίας. Η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά, καθώς από την υλοποίησή τους εξαρτώνται οι παραδοχές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στις περιπέτειες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αναφέρθηκε και ο Τόμας Βίζερ στη χθεσινή συνέντευξή του, φέρνοντας επίσης ως παράδειγμα την επένδυση του Ελληνικού. Από την πλευρά του ο Στέργιος Πιτσιόρλας επανέλαβε χθες ότι «όσοι λένε πως δεν θα γίνει το έργο θα διαψευστούν», ανέφερε δε ότι είμαστε στο παρά ένα για να υποβληθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Σχεδίου Ανάπτυξης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ότι ετοιμάζεται παράλληλα ο νόμος για τα καζίνο και το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο 2018.

Οι εμπλεκόμενοι ωστόσο θεωρούν μη ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα αυτό αφού στο δασικό και ειδικά στο αρχαιολογικό όχι μόνο πήγαν πίσω τα χρονοδιαγράμματα, αλλά περιπλέκουν περαιτέρω τα πράγματα.

Ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο που αμφότερα τα ζητήματα επιλυθούν εντός του Σεπτεμβρίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν προσφυγές στο ΣτΕ – στο μεν δασικό από το Κίνημα Κατά του Ελληνικού, στο δε αρχαιολογικό από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ