ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: «Η Ελλάδα σε εποπτεία και μετά το Μνημόνιο»

Ντάισελμπλουμ: «Η Ελλάδα σε εποπτεία και μετά το Μνημόνιο»
EPA

Η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για αρκετά χρόνια ακόμη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018 διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ από τη Χάγη λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την επίσκεψή του στην Αθήνα, στην οποία θα συνοδεύεται από τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

«Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής» δήλωσε ο Ντάισελμπλούμ, απαντώντας σε ερωτήσεις των «ΝΕΩΝ».

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια αποτελεί «κοινό στόχο, στόχο κλειδί» της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της, προειδοποίησε, όμως, ότι απαιτεί να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

Το τι μέλλει γενέσθαι μετά την έξοδο της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα θα είναι, άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυριότερο ζήτημα, το οποίο θα συζητήσει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup. Παρότι ο ίδιος δεν θα βρίσκεται στο τιμόνι του Eurogroup μετά τον Ιανουάριο, οπότε λήγει η θητεία του, επιδιώκει να προετοιμάσει ο ίδιος το ζήτημα αυτό. Στο πλαίσιο αυτό η πορεία της τρίτης αξιολόγησης θα συζητηθεί, αλλά σε συνδυασμό με την προετοιμασία για την έξοδο από τα προγράμματα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλούμ τόνισε ότι εταίροι και ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσουν σε συμφωνία τον τρόπο μετάβασης στη μετά το πρόγραμμα εποχή χωρίς να διαταραχθεί η θετική εικόνα που έχει αρχίσει να αποκτά η χώρα, διαμηνύοντας εμμέσως στην Αθήνα ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν υψηλοί τόνοι και διαφωνίες μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Το πρόγραμμα του Γερούν Ντάισελμπλούμ περιλαμβάνει ακόμη συμμετοχή σε συζήτηση που οργανώνει ο Economist με συνομιλητές τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και τον επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελο Μυτιληναίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ