ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνονται οι επιστροφές φόρων με εντολή Πιτσιλή

Επιταχύνονται οι επιστροφές φόρων με εντολή Πιτσιλή
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Να προχωρούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα με τις επιστροφές φόρων έχει ζητήσει ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής από τους προϊσταμένους των εφοριών, εστιάζοντας στην εκκαθάριση των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Τον δρόμο για τη γρήγορη επιστροφή φόρων άνοιξε η πρόσφατη απόφαση Πιτσιλή με την οποία ποσά ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ επιστρέφονται χωρίς έλεγχο. Μέχρι το τέλος του μήνα υπολογίζεται ότι θα επιστραφούν περίπου 500 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος.

Από την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που απομένει από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει σχέδιο με καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταργηθούν όλες οι εφορίες δεύτερης τάξης. Το προσωπικό και οι αρμοδιότητες των εφοριών που θα καταργηθούν θα μεταφερθούν σε άλλες ΔΟΥ που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση.

Με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των εφοριών εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 2,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το κόστος των μισθωμάτων. Το μεγάλο κύμα συστέγασης και κατάργησης εφοριών είχε γίνει τη διετία 2011-2012 και είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός τους από τις περίπου 230 σε 115.

Ο νέος σχεδιασμός για περαιτέρω μείωση του αριθμού των εφοριών συνδέεται και με το γεγονός ότι έχουν ουσιαστικά ηλεκτρονικοποιηθεί σχεδόν όλες οι συναλλαγές με την Εφορία, δηλαδή διενεργούνται μέσω Διαδικτύου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ