ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επισκιάζει την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών

Επισκιάζει την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών
Reuters

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών επισκιάζει τη σημερινή επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, καθώς η αποδυνάμωση των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών, η «αναγκαστική» συνεργασία τους με τους Πρασίνους και τους Φιλελεύθερους για το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και η μεγάλη άνοδος των Ακροδεξιών, θέτουν εμφανή ζητήματα για το εάν ο σχεδιασμός των Μέρκελ και Μακρόν για την εμβάθυνση της ευρωζώνης μπορεί να προχωρήσει. Ερωτήματα προκύπτουν και για τη στάση της νέας γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδος και ειδικά για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Σημειώνεται πως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα μιλήσει σήμερα στις 6.15 το απόγευμα σε συνέδριο του Economist, σε ενότητα με θέμα «ΗΠΑ, ΕΕ και Ελλάδα: Τα μαθήματα 10 χρόνια μετά την κρίση του 2008. Αμφισβητώντας την ανθεκτικότητα της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης». Στην ενότητα αυτή θα έχει ως συνομιλητές τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Δεδομένου ότι η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης είναι κεντρικό θέμα του συνεδρίου η προσοχή θα εστιασθεί στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και το εάν αυτό θα επηρεάσει τους σχεδιασμούς για την ενίσχυση της διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ.

Δεδομένου ότι από τους Πρασίνους και τους Φιλελεύθερους μόνον οι πρώτοι έχουν καθαρό φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και δεδομένου ότι η Άνγκελα Μέρκελ και οι συντηρητικοί Χριστιανοκοινωνιστές δήλωσαν πως θα κάνουν προσπάθεια να ανακτήσουν κομμάτι ψηφοφόρων που στήριξαν την εθνικιστική δεξιά με τη ψήφο διαμαρτυρίας τους, διαφαίνεται πως οι εσωστρεφείς τάσεις θα επικρατήσουν στη Γερμανία.

Αρνητικό είναι το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία θα καθυστερήσουν αισθητά και τη συζήτηση για τις αλλαγές στη ζώνη του ευρώ. Κατά κάποιους αναλυτές οι εν λόγω διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ χθες ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ προέβλεπαν ακόμη και τη διεξαγωγή νέων εκλογών εάν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Στη βάση αυτή η τοποθέτηση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών αναμένεται με ενδιαφέρον και υπό την οπτική ότι οι δηλώσεις του θα είναι τροχιοδεικτικές για το εάν μετά τις γερμανικές εκλογές θα πρέπει να αναμένουμε αλλαγή στάσης από το Eurogroup έναντι της Ελλάδος και ειδικά εάν θα υπάρξει αλλαγή στάσης στο ζήτημα του χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος θα αποχωρήσει τον Ιανουάριο από το αξίωμα του, έχει δηλώσει πως η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια αποτελεί κοινό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει πως για να γίνει αυτό πρέπει να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

Στη βάση αυτή στις συναντήσεις που θα έχει από το πρωί τόσο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένεται να υπογραμμίσει ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας από την μνημονιακή εποχή.

Ο Ντάισελμπλουμ θα έχει συνάντηση και με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο θα δώσουν στις 3 το απόγευμα κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις 8 το βράδυ ο Ολλανδός υπουργός θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ