ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμή φόρων 2 δισ. ευρώ έως την Παρασκευή

Πληρωμή φόρων 2 δισ. ευρώ έως την Παρασκευή

Εκπνέει την Παρασκευή η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος, με το σύνολο των επιβαρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να διαμορφώνεται σε 2 δισ. ευρώ. Από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει εφέτος τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων τα προσδοκώμενα έσοδα βάσει των εκκαθαρισμένων δηλώσεων ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος είναι καθοριστικός μήνας για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς οι εισπράξεις θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό πού θα κλείσει εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και τα αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2017. Η ανάλυση των στοιχείων αυτών θα δείξει κατά πόσο τα επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών πως η υστέρηση των εσόδων κατά 1,7 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους είναι απλά συγκυριακή, είναι ορθά ή όχι.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως το κραχ στα έσοδα τον Αύγουστο οφειλόταν στη μη είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ύψους 1 δισ. ευρώ και θεωρούν πως με τα έσοδα του Σεπτεμβρίου θα ανακτηθεί έδαφος.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ εφέτος θα ξεπεραστεί και πως αυτό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Εάν οι κυβερνητικές εκτιμήσεις δεν επιβεβαιωθούν, τότε μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου θα εφαρμοστούν νωρίτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ