ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Δυνατή η καθαρή έξοδος της Ελλάδος από το Μνημόνιο

Ντάισελμπλουμ: Δυνατή η καθαρή έξοδος της Ελλάδος από το Μνημόνιο
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα μπορεί να έχει μια καθαρή και πλήρη έξοδο το 2018 εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Τον επόμενο χρόνο θα θεσπίσουμε τον μακροχρόνιο μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εάν αυτό χρειαστεί, ειδικά σε περίπτωση που τα οικονομικά αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα έπρεπε», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας ότι «το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί, μένουν πολλές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές που πρέπει να γίνουν αλλά θα τις κάνουμε μαζί».

«Το 2015 φτάσαμε σε μία κρίση που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ καταστροφική και θέλω να ευχαριστήσω τον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος συνέβαλε στη διαχείριση αυτής της κρίσης»,ανέφερε.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση ότι οι γερμανικές εκλογές δεν αναμένεται να αλλάξουν τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Μιλώντας στο συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εκτίμησε πως η Ελλάδα θα πετύχει εφέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%-2,2% και πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το επόμενο έτος θα επιτευχθεί άνετα το επόμενο έτος χωρίς να χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.

«Βρισκόμαστε στο τελευταίο σπριντ, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε», διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών λέγοντας πως η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί στο 1,8% και ο στόχος για το 2018 στο 2,4%.

Ακόμη, είπε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος του έτους θα δώσει στη χώρα «καθαρό αέρα» για να έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις αγορές και να συζητήσει με τους εταίρους το πλαίσιο για μια καθαρή έξοδο (clean exit) από το Μνημόνιο.

Μετά τις ομιλίες των κ. Ντάισελμπλουμ και Χουλιαράκη, στο πάνελ συμμετείχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος δήλωσε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμος μακροχρόνια «χωρίς πόνο» και το κομμάτι του παζλ που λείπει είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε σχετικά με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ ότι «κάτι λάθος συμβαίνει με τις προβλέψεις του ΔΝΤ και όχι με την ελληνική οικονομία». Είπε ότι θα υπάρξουν μακροχρόνια πιέσεις, κυρίως δημογραφικές, αλλά και δυναμική στην οικονομία. «Καθώς η ανεργία μειώνεται και η οικονομία αναπτύσσεται, θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι μισθοί», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα χαμηλούς» τους μισθούς των νέων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως πονά ιδίως για τους νέους που έχουν πτυχίο και είναι άνεργοι ή με συμβόλαια χωρίς εγγυημένη εργασία. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι επιχειρηματίες με τους οποίους μιλά σε παγκόσμιο επίπεδο επανέρχονται τώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί μια πραγματική αλλαγή και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση ανέφερε πως υπάρχουν δύσκολα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και για αυτό είναι σχετικά ήρεμος. «Το μονοπάτι θα γίνει πιο ομαλό. Η Ελλάδα επιστρέφει στη διεθνή σκηνή», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ. Χουλιαράκης τάχθηκαν, νωρίτερα στις ομιλίες τους, υπέρ του μετασχηματισμού του ESM σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ για τη στήριξη των διαρθρωτικών αλλαγών στις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας έθεσε ως επιπλέον στόχους την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και τη μεγαλύτερη χρήση των «εργαλείων» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του «πακέτου Γιούνκερ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ