ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο επίκεντρο του EuroWorking Group τράπεζες και ληξιπρόθεσμα

Στο επίκεντρο του EuroWorking Group τράπεζες και ληξιπρόθεσμα
ΕΡΑ

Για το συμβιβασμό που επετεύχθη ανάμεσα σε ΔΝΤ και της ΕΚΤ (SSM) για το θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων των ελληνικών τραπεζών, για τα προαπαιτούμενα, αλλά και για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου θα ενημερωθεί σήμερα το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Το θέμα της διενέργειας των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και κυρίως η δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι κομβικής σημασίας θέμα για την εξέλιξη του προγράμματος, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και το πόσο χρήματα θα παραμείνουν αδιάθετα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε από την Αθήνα για το θέμα αυτό πως καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλιστεί το εάν οι τράπεζες είναι ασφαλείς. «Δεδομένης όλης της δουλειάς που έχει γίνει και των νέων κεφαλαίων που έχουν μπει είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουμε για τώρα με το θέμα των τραπεζών. Να είναι σταθερές και ισχυρές», είπε.

Πλέον το ΔΝΤ δεν επιμένει στη διεξαγωγή νέου ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών και εμφανίζεται ικανοποιημένο με την πρόθεση του SSM να επιταχύνει την διεξαγωγή της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της.

Παράλληλά, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων ενόψει των stress test η βασική πίεση των θεσμών πέφτει αφενός στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι αν και ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και αφετέρου στο ξεμπλοκάρισμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τους ομολόγους του για το ρυθμό εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Το θέμα αυτό σχετίζεται με την καταβολή της εκκρεμούσας υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοφλήσει τα οφειλόμενα έως το τέλος Οκτωβρίου διαφορετικά η υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ θα πάψει να είναι άμεσα καταβαλλόμενη και θα απαιτηθούν νέες εγκρίσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για να δοθούν τα χρήματα αυτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση απέχει ακόμη σημαντικά από την εξόφληση των οφειλών 1,2 δισ. ευρώ που είναι και ο στόχος του προγράμματος. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου αποπληρώθηκαν λιγότερα από τα μισά, αλλά ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ