EDITORIAL

Εκλογές ΝΔ: Τα μηνύματα που δεν «διαβάστηκαν» όπως έπρεπε

Εκλογές ΝΔ: Τα μηνύματα που δεν «διαβάστηκαν» όπως έπρεπε
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Μια πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος της ΝΔ δείχνει πως τελικά η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ στον δεύτερο γύρο ίσως δεν ήταν και τόσο μεγάλη έκπληξη.

Τα μηνύματα είχαν σταλεί ήδη από νωρίς και όπως τελικά φάνηκε, ίσως, δεν είχαν «διαβαστεί» όπως θα έπρεπε από πολλούς.

Πρώτον ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να «φέρει» στις κάλπες μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που αισθάνονταν κοντά στη ΝΔ αλλά τα τελευταία χρόνια είχαν απομακρυνθεί από την παράταξη και δεν την είχαν στηρίξει ενδεχομένως και στις τελευταίες εκλογές.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έφερε στην παράταξη και κόσμο που δεν είχε ψηφίσει ποτέ ΝΔ και τον ψήφισαν γιατί πιστεύουν στην μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Δεύτερον ο κ. Μητσοτάκης πάτησε πάνω στο κίνημα υπέρ της Ευρώπης που δημιουργήθηκε στη χώρα και μπόρεσε να το εκφράσει καλύτερα από τον Βαγγέλη Μειμαράκη.

Τρίτον κατάφερε κάτι που για πολλούς φάνταζε αδύνατο το προηγούμενο διάστημα. Να σταθεί απέναντι στο λεγόμενο «καραμανλικό μπλόκ» και να καταφέρει να επικρατήσει ακόμα και σε περιοχές που μέχρι τώρα αποτελούσαν οχυρό του Κώστα Καραμανλή.

Τέταρτον με τη στρατηγική που ακολούθησε σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, έμεινε απέναντι στην έντονη αντιπαράθεση των Μειμαράκη - Τζιτζικώστα κρατώντας χαμηλούς τόνους και παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Οπως μάλιστα φάνηκε αυτή η στρατηγική «υπνώτισε» τον Βαγγέλη Μειμαράκη ο οποίος και θεώρησε , λανθασμένα, πως βασικός του αντίπαλος στην μάχη της διαδοχής ήταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η εκλογή Μητσοτάκη όμως αναμένεται να έχει επιπτώσεις συνολικά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Είναι σαφές πως η πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει αλλά και το πολιτικό του προφίλ θα πιέσει προφανώς και δημοσκοπικά κόμματα που βρίσκονται προς το κέντρο, όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου ο ίδιος αναμένεται να επιδιώξει ένα άνοιγμα προς αυτούς τους χώρους. Αγνωστο βέβαια είναι το πως θα κινηθεί απέναντι σε στελέχη που εκφράζουν θέσεις «δεξιότερες» της δικής του σκοπιάς, η εικόνα πάντως που υπάρχει είναι πως ο ίδιος δεν θα επιδιώξει από την πλευρά του ουσιαστικές ρήξεις στο εσωκομματικό μέτωπο στην παρούσα φάση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα αντιδράσει σε αποκλίσεις και μονομερείς πρακτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ