EDITORIAL

Μενουμευρωπαίοι vs Φευγουμευρωπαίοι

Μενουμευρωπαίοι vs Φευγουμευρωπαίοι
Dan Kitwood/Getty Images/Ideal Images

Τέσσερις δεκαετίες μετά την απόφασή τους να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια (τότε ΕΟΚ) – για την ακρίβεια 41 χρόνια(1975) και πάλι Ιούνιος – οι Βρετανοί στις 23 Ιουνίου ψηφίζουν εάν θα φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Οι “Μενουμευρωπαίοι” –BREMAIN- δείχνουν να έχουν το πλεονέκτημα και οι “Φευγουμευρωπαίοι” – BREXIT- ότι έχουν πιθανότητες να καλύψουν την διαφορά.

Kαι πάλι , αν και οι Βρετανοί δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ και έχουν κερδίσει πολλές εξαιρέσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, η επικυριαρχία της οικονομίας στην εκλογική ατζέντα είναι καθολική.

Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι ανάλογο με το δίλημμα που τέθηκε πολλές φορές στην ελληνική δημόσια σφαίρα μετά τα μνημόνια:

«Τι κερδίζουμε ή και τι χάνουμε εντός ή εκτός ΕΕ;»

Η βασική «επιχειρηματολογική φαρέτρα» των υποστηρικτών της παραμονής στην Ευρώπη συμπυκνώνεται στα εξής:

  • Είναι προφανές ότι μία ισχυρή χώρα όπως η Βρετανία που μπορεί να διαπραγματευτεί και να επιβάλλει σε ορισμένες περιπτώσεις κανόνες πως έχει να κερδίσει περισσότερα εντός παρά εκτός.
  • Υπάρχει κίνδυνος να «μεταναστεύσουν» επιχειρήσεις που θα επιθυμούν να έχουν έδρα στην ΕΕ και ως εκ τούτου θα χαθούν σημαντικοί πόροι και θέσεις εργασίας.
  • Τέλος, οι θιασώτες του BREMAIN υποστηρίζουν πως είναι πιθανόν η ισχύς του Λονδίνου ως οικονομικού κέντρου να απομειωθεί ενώ το σύστημα υγείας που χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά κονδύλια κινδυνεύει με κατάρρευση.

Αντιθέτως, οι υποστηρικτές της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξηγούν ότι υπάρχουν οφέλη:

  • Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των βρετανικών επιχειρήσεων που δεν συναλλάσσεται με την Ε.Ε. θα κερδίσει από τη μείωση της γραφειοκρατίας και δεν θα υπάρξει σοβαρή «μετανάστευση» επιχειρήσεων.
  • Οι υπέρμαχοι του BREXIT πιστεύουν ότι το Λονδίνο χωρίς τον ασφυκτικό «εναγκαλισμό» της Ε.Ε μπορεί να αναπνεύσει και να επεκταθεί ως διεθνές οικονομικό και χρηματιστηριακό κέντρο. Ονειρεύονται τον τίγρη της Σιγκαπούρης και βλέπουν ευκαιρίες λόγω Ινδίας και Κίνας.
  • Σε συνδυασμό με την Κοινοπολιτεία, η Βρετανία, λένε πως έχει ακόμη ένα πλεονέκτημα καθώς μπορεί να διευρύνει και να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Κοινοπολιτείας και σε οικονομικό επίπεδο.
  • Η πλευρά του ΒREXIT εκτιμά πως οι σχέσεις με την ΕΕ δεν θα διακοπούν πλήρως και πως θα διατηρηθεί κάποιο καθεστώς σύνδεσης.

Το τι είναι καλό για τη Βρετανία θα το αποφασίσουν οι πολίτες της.

Για την Ευρώπη, πάντως δεν θα είναι καθόλου θετική εξέλιξη η αποχώρηση μιας χώρας και μάλιστα μιας ισχυρής χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ